2017. november 24., péntek, Emma napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-ultraortodoxoknak-kotelezo-lesz-katonasag-2209495/

Az ultraortodoxoknak is kötelező lesz a katonaság

Nincs többé kibúvó a haredi zsidó fiataloknak a kötelező katonai szolgálat alól, az izraeli legfelsőbb bíróság ugyanis alkotmányellenesnek minősítette a honvédelmi kötelezettség alóli felmentést lehetővé tevő törvénykiegészítést.

Óriási felháborodást váltott ki az ultraortodox, azaz a haredi zsidóság körében az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság keddi döntése, amely elutasította a rendkívül vallásos életmódot folytató zsidó társadalmi csoportok felmentését a kötelező katonai szolgálat alól. A haredi fiatalok hadkötelezettségének témája hosszú ideje szít konfliktust az izraeli belpolitikában, az ultraortodoxok ugyanis régóta küzdenek azért, hogy mentesítsék a Tórát tanulmányozó fiatalokat a honvédelmi szolgálat alól.

A 2013–15 közötti kormányciklusban azonban a centristákkal koa­lícióban álló Benjamin Netanjahu vezette kormány – a centrista Jes Atíd párt nyomására – elfogadott egy törvényt a vallásosak katonai szolgálatának bevezetése érdekében, amely egy fokozatosan emelkedő kvótát megállapítva határozta meg a behívandó ultraortodox fiatalok számát.

Fotó: Reuters

Inkább a Tórát tanulmányoznák a haredi fiatalok

A következő kormányalakításkor, azaz 2015-ben ugyanakkor a centristákat az ultraortodoxok váltották fel a jobboldali Likud párt vezette kormánykoalícióban, és egy törvénymódosítással csökkentették a behívható haredi ­fiatalok számát. A bíróság azonban most, azaz két évvel a törvénymódosítás után alkotmányellenesnek és aránytalannak nevezte a kiegészítést.

A felélénkült társadalmi vita és a bíróságot az ultraortodoxok részéről érő kritikák ellenére politikai elemzők szerint az ügy nem vezethet a kormánykoalíció széteséséhez. Valószínűsíthetően inkább Benjamin Netanjahuhoz fordulnak majd az ultraortodox pártok képviselői, hogy a törvényjavaslatot a miniszterelnök olyan felülbírálati záradékkal egészítse ki, amely illetékteleníti a legfelsőbb bíróságot a témával kapcsolatos döntéshozatalban.

A jelenleg latin-amerikai látogatáson tartózkodó Netanjahut ugyanakkor Argentínában is utolérte a belpolitikai vihar, a haredi pártok vezetői ugyanis közös üzenetben hívták fel a miniszterelnök figyelmét az azonnali beavatkozást igénylő szituációra. Érvelésük szerint a törvény, amelyet a bíróság felülírt, már így is egy kompromisszumos megoldás volt, amely folyamatos ellentmondásokat szült a közösségen belül.

Az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) a Háárec című izraeli lap elemzése szerint régóta fejfájást okoz az ultraortodoxok hadkötelezettségének kérdése. Az utóbbi évek azonban mégis azt igazolták, hogy bár korlátozott számban, de lehetséges a haredi fiatalok hadseregbe való integrálása, ennek viszont kritériu­ma, hogy az IDF tiszteletteljes hozzáállást tanúsítson a haredi életmód iránt. Mivel azonban a harci szolgálatot végző újoncok száma évről évre csökken, az IDF is egyre nyitottabban áll a haredi fiatalok foglalkoztatásához.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!