2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-oktatasi-reformot-vedte-petro-porosenko-2328025/

Az oktatási reformot védte Petro Porosenko

Az ukrán oktatási törvény – a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban – szavatolja a szükséges szintű oktatást a nemzetiségek nyelvén, és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgárnak – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Euró­pa Tanács parlamenti közgyűlésének tegnapi ülésén.

Porosenko hangsúlyozta, hogy az ukrán oktatási reform biztosítja a szabad nyelvhasználatot, a kisebbségeknek az anyanyelvű oktatást. Nem engedhető meg, hogy egyetlen lakos vagy Ukrajnában élő bármely kisebbség is hátrányt szenvedjen az államnyelv ismeretének hiánya miatt, ez ugyanis végzetes egyenlőtlenségekhez, az érvényesülés csorbulásához vezet – idézte az MTI Porosenkót. Az ukrán elnök kijelentette: Ukrajna nem a kisebbségi nyelvek használata ellen érvel, az ukrán nyelv ismerete ugyanakkor elengedhetetlen a munkavállalás és a ­karrier szempontjából.

Az oktatási törvényről ma Budapesten tárgyal Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter magyar kollégájával. Szijjártó Péter nemrég közölte: a jogszabály miatt Magyarország az uniós külügyminiszterek jövő hétfői tanácskozásán kezdeményezni fogja az Ukrajna–EU társulási megállapodás felülvizsgálatát. A törvény ugyanis kimondja: a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az óvodában és az első négy osztályban lesz engedélyezett, így az 5. osztálytól, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!