2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-oktatasi-reformot-vedte-petro-porosenko-2328025/

Az oktatási reformot védte Petro Porosenko

Az ukrán oktatási törvény – a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban – szavatolja a szükséges szintű oktatást a nemzetiségek nyelvén, és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgárnak – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök Strasbourgban, az Euró­pa Tanács parlamenti közgyűlésének tegnapi ülésén.

Porosenko hangsúlyozta, hogy az ukrán oktatási reform biztosítja a szabad nyelvhasználatot, a kisebbségeknek az anyanyelvű oktatást. Nem engedhető meg, hogy egyetlen lakos vagy Ukrajnában élő bármely kisebbség is hátrányt szenvedjen az államnyelv ismeretének hiánya miatt, ez ugyanis végzetes egyenlőtlenségekhez, az érvényesülés csorbulásához vezet – idézte az MTI Porosenkót. Az ukrán elnök kijelentette: Ukrajna nem a kisebbségi nyelvek használata ellen érvel, az ukrán nyelv ismerete ugyanakkor elengedhetetlen a munkavállalás és a ­karrier szempontjából.

Az oktatási törvényről ma Budapesten tárgyal Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter magyar kollégájával. Szijjártó Péter nemrég közölte: a jogszabály miatt Magyarország az uniós külügyminiszterek jövő hétfői tanácskozásán kezdeményezni fogja az Ukrajna–EU társulási megállapodás felülvizsgálatát. A törvény ugyanis kimondja: a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az óvodában és az első négy osztályban lesz engedélyezett, így az 5. osztálytól, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!