2017. június 27., kedd, László napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-iszlam-allamot-dicsoito-uzenetet-talaltak-parizsi-lovoldozo-mellett-1609687/

Az Iszlám Államot dicsőítő üzenetet találtak a párizsi lövöldöző mellett

MTI
Rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították pénteken a hírügynökségek az előző este Párizs belvárosában lövöldöző férfit, míg egy másik gyanúsított, aki ellen a merénylettel összefüggésben adtak ki körözést az észak-belgiumi Antwerpen rendőrségén jelentkezett és tisztázta magát. A rendőrökre támadó Karim Cheurfi holtteste közelében az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlapot, járművében pedig egy Koránt is találtak.
  • Lövöldözés volt csütörtök este Párizs központjában, a Diadalív közelében
  • A 39 éves támadónál egy az Iszlám Államot dicsőítő, kézzel írott üzenete
  • A gyilkos három hozzátartozóját őrizetbe vették
  • A belga szolgálatok információ alapján egy másik dzsihadista után is kutatnak

A rendőrökre támadó Karim Cheurfi 39 éves francia állampolgár járművében egy Koránt is találtak. A franciaországi elnökválasztás első fordulója előtt három nappal történt merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

A nyomozáshoz közel álló egyik forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a férfi annak tudatában lőtt a rendőrökre, hogy őt magát is lelövik majd. A nyomozók a támadáshoz használt automata fegyveren kívül egy pumpás puskát és több kést is találtak az autójában. Három hozzátartozóját őrizetbe vették – közölte pénteken a francia belügyminiszter.

A tárca szóvivője, Pierre-Henry Brandet közölte, hogy a belga titkosszolgálat információi alapján egy másik férfi után is kutatnak, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy köze volt-e a Champs-Élysées-n történtekhez.

A Reuters birtokába jutott dokumentum szerint a belga biztonsági szolgálat a támadás előtt figyelmeztette a francia hatóságokat, hogy a második feltételezett gyanúsított, egy Youssouf El Osri nevű, ”nagyon veszélyes ember„ egy Thalys nagy sebességű vonaton útban van Franciaországba.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyébként szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Néhány nappal korában a rendőrség egy másik tervezett iszlamista merényletet akadályozott meg, őrizetbe véve két férfit Marseille-ben.

Karim Cheurfi visszaeső, többször is támadt rendőrökre, de nem tudták arról, hogy radikális iszlamista lenne. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint.

Foglalkozása nem volt, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit.

Az áldozat, Xavier Jugele májusban ünnepelte volna 38. születésnapját, és egyike volt azoknak a rendőröknek, akiket 2015 novemberében a Bataclan koncertterem elleni támadás után bevetettek.

Nagy készültség Franciaországban

Fokozott terrorkészültségben tartják vasárnap a francia elnökválasztás első fordulóját. A francia hatóságok mozgósították a biztonsági erők minden tagját – az elitegységeket is -, hogy garantálni tudják az állampolgárok biztonságát a vasárnapi elnökválasztáson – jelentette be Bernard Cazeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének péntek reggeli tanácskozása után. Minden elitegység riadókészültségben van annak az 50 ezer rendőrnek a támogatására, akit szolgálatba osztottak be a választás napjára. „Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez” – jelentette ki a miniszterelnök közleményben.

A francia miniszterelnök Marine Le Pen szemére vetette, hogy saját politikai céljaira használja a párizsi lövöldözést, miután a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke korábban azzal vádolta meg Francois Hollande elnököt, és elődjét Nicolas Sarkozyt, hogy mindent elkövettek a terrorellenes küzdelem elveszítésére. azeneuve szerint Le Pen a rendőrök ellen elkövetett támadást elnökké választásához akarja felhasználni. Donald Trump amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében szintén kommentálta a párizsi merényletet. „Újabb terrortámadás Párizsban. A francia nép nem fogja ezt tovább tűrni. Nagy hatással lesz az elnökválasztásra” – írta Trump.

A kairói al-Azhar egyetem élesen elítélte a támadást, amelyet a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító oktatási intézmény bűnösnek és iszlámellenesnek nevezett. Az ilyen merényletek „ellentmondanak az iszlám tanításának” és „az al-Azhar élesen elítéli ezt a bűnös terrortámadást” – közölte az egyetem.

Név szerint azonosították párizsi terrorcselekmény elkövetőjét, és az áldozatot is

Francois Molins francia ügyész pénteken terrorcselekménynek minősítette az előző esti rendőrök elleni párizsi támadást, amelynek elkövetőjeként a 39 éves Karim C.-t nevezte meg.

Molins szerint a férfi zsebéből hullhatott ki az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlap, amelyet a helyszínen találtak.

Korábban rendőrségi forrásokra hivatkozva a 39 éves Karim Cheurfi francia állampolgárként azonosították a hírügynökségek az elkövetőt.

Az ügyész elmondta: a több bűncselekmény miatt elítélt, hosszú szabadságvesztést letöltött férfi nem mutatta radikalizálódás jeleit. Jelenleg vizsgálják, hogy a férfi hogyan juthatott fegyvereihez, illetve voltak-e segítői. A 39 éves egy Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet a rendőrökre.

Karim Cheurfi csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült.

Molins megerősítette a korábbi értesüléseket, miszerint a támadó járművében további lőfegyvereket és egy Koránt is találtak.

A 39 éves férfinek nem volt foglalkozása, és többször is összeütközésbe került a rendőrséggel rablás, illetve három rendbeli emberölési kísérlet vádjával. 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. A férfi egy lopott autóval karambolozott, amikor a fivérek megpróbálták elfogni, a nála lévő revolverrel rájuk lőtt, és súlyosan megsebesítette őket. Két nappal később megpróbált megölni egy másik rendőrt, akinek az előállítás közben elvette a fegyverét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen. A börtönben nem lehetett észrevenni rajta a radikalizálódás jeleit. Az idei év elején ismét felfigyeltek rá a hatóságok, mivel állítólag rendőrök meggyilkolásával fenyegetett, ugyanakkor ezt nem tudták kellőképpen rábizonyítani.

Az Iszlám Állam terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Forrás: www.facebook.com/Xavier-Jugelé-Héro

A közösségi médiában is gyászolják az elhunyt rendőrt, Xavier Jugelét

A francia lapértesülések szerint az áldozat a 37 esztendős Xavier Jugelé volt, akinek tiszteletére több Facebook-oldalt is létrehoztak.

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!