2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-iszlam-allam-tobb-ezer-tagjat-evakualhattak-europaban-feltunhetnek-2550592/

Az Iszlám Állam több ezer tagját evakuálhatták, Európában is feltűnhetnek

MTI
Az Iszlám Állam több ezer dzsihadistáját hagyhatta el a terrorszervezet egykori szíriai fellegvárát, Rakkát egy, az Egyesült Államok által jóváhagyott titkos megállapodás keretében – állította csütörtökön a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet egy magas rangú korábbi parancsnoka, aki időközben Törökországba szökött.

Talal Silo szerint a Washington vezette terrorellenes koalíció támogatását élvező SDF iszlamisták buszokkal való elszállítását készítette elő Rakkából abban az időben, amikor az ernyőszervezet a város visszafoglalásáért küzdött az Iszlám Állam ellen.

Silo korábban az SDF szóvivőjének tisztségét látta el, s ebben a minőségében október közepén – amikor az említett megállapodás megszületett – még azt állította, hogy kevesebb mint 300 szélsőséges hagyta el Rakkát családtagjaival, míg a többiek a harcok a folytatása mellett döntöttek.

A Reuters hírügynökségnek most adott interjújában Silo viszont már azt mondta, jóval több dzsihadista hagyta el Rakkát a korábban közöltnél, s az iszlamisták utolsó leheletéig tartó harcokról szóló beszámolók mindössze az újságírók félrevezetését szolgáló „színjáték” részei voltak, céljuk az volt, hogy a város evakuálása rejtve maradjon. Mint mondta, mintegy 4000 embert vittek ki a városból, s 500-at leszámítva mind harcosok voltak.

Silo beszélt arról is, hogy a nemzetközi koalíció egyik amerikai tisztségviselője, akit nem nevezett meg, áldását adta a szélsőségesek evakuálására vonatkozó megállapodásra.

Talal Silo szerint az Iszlám Állam és az SDF közötti megbeszéléseket Sahin Cilo, az ernyőszervezet egyik parancsnoka folytatta a szélsőségesek közvetítőjével, akinek féltestvére az Iszlám Állam rakkai emírje volt akkor. Miután megállapodásra jutottak a város kiürítéséről, Cilo az amerikai hadsereg Dzsalabíjában fekvő támaszpontjára indult, ahol jóváhagyták az alkut. Hozzátette: az Egyesült Államok azért támogatta a megállapodást, mert gyors győzelmet akart Rakkában, hogy az SDF tovább nyomuljon az ország keleti részén levő Deir-ez-Zór tartományba, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai is offenzívát indítottak. Úgy tudni, a szélsőségesek is ebbe a tartományba mentek.

Amerikai tisztségviselők Silo beszámolóját „kitalációnak és koholmánynak” nevezték, ugyanakkor a török biztonsági erők egyik tisztségviselője megerősítette.

Silo három hete szökött Törökországba. Ankara és Washington között feszültté vált a viszony az SDF támogatása miatt, hiszen az ernyőszervezet fő erejét adó, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát Törökország terrorszervezetnek tekinti.

Október közepén egymásnak ellentmondó közlések láttak napvilágot arról, hogy az Iszlám Állam külföldi terroritái elhagyhatták-e Rakkát vagy sem. A brit BBC később az evakuációban részt vevő egyik sofőr beszámolójára hivatkozva közölte, hogy a Rakkát elhagyó konvoj majdnem 7 kilométer hosszan kígyózott, s 50 teherautóból, 13 buszból és az iszlamisták 100 járművéből állt, zsúfolásig töltve harcosokkal és hadfelszereléssel.

A török kormány aggodalmát fejezte ki, hogy az Iszlám Állam fellegvárából evakuált dzsihadisták Törökországba szökhettek, és ott vagy nyugati országokban terrorcselekményeket követhetnek el.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!