2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-europai-unio-kiallt-az-irani-atomalku-mellett-2669647/

Az Európai Unió kiállt az iráni atomalku mellett

A német külügyminiszter jogosnak tartja Amerika Teherán terveivel kapcsolatos aggodalmait
Az Európai Unió továbbra is kiáll az iráni nukleáris egyezmény mellett, amely a jelek szerint jól műkö­dik, megfelelő garanciákat nyújt, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket – szögezte le Fede­rica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő tegnap Brüsszelben, a Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel folytatott nemzetközi tárgyalást követően.

Mogherini az MTI tudósítása szerint elmondta: az ülésen elsősorban arról egyeztettek, miként lehet a továbbiakban is biztosítani az atomalku teljes körű végrehajtását, amely az EU szerint a Közel-Kelet és Európa bizton­sága szempontjából egyaránt kulcsfontosságú.

Rámutatott: a Nemzet­közi Atomenergia-ügynökség eddig minden alkalommal megerősítette, hogy Irán tartja magát a szerződésben foglalt kötelezettségei­hez, így az Európai Unió egyértel­műen azon az állásponton van, hogy meg kell őrizni a megállapodást, mert az műkö­dik, biztonságosabbá teszi a világot és elejét veszi egy térségbeli nukleáris fegyverkezési verseny esetleges kialakulásának. – Fontos, hogy továbbra is mindenki tartsa be az egyezmény előírá­sait – közölte Mogherini, üzenve ezzel az alku felmondását fontolgató amerikai kormányzatnak.

Dzsavad Zarif, az iráni diplomácia vezetője elégedett lehet a tárgyalások eredményével

Fotó: Reuters

Dzsavad Zarif, az iráni diplomácia vezetője elégedett lehet a tárgyalások eredményével

– A találkozón, amelyen a brit, a francia és a német diplomácia veze­tője is részt vett, szóba került Teherán rakétaprogramja és térségbeli tevékenysége, valamint az iráni tömegtüntetések ügye is, és az EU ezekkel kapcsolatban aggodalmát fe­jezte ki – mondta a főképviselő, hozzátéve, hogy ezeket a kérdéseket a megfelelő fórumokon kell megvitatni.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs alternatívája a szerződésnek, amely rendkívüli fontos­ságú az atomfegyverek elterjedését megakadályozni hivatott rendszerben. El­mondta: a párizsi kormány nem lát okot az alku felmondására, de ez nem jelenti azt, hogy más téren ne lennének nézetkülönbségeik az iszlám köztársasággal.

Sigmar Gabriel, a német diplomácia vezetője hangsúlyozta: meg kell védeni az egyezményt, mert ha nem sikerül, az nagyon veszélyes üzenetet küldene a világ többi részének. Kiemelte, hogy a nukleáris megállapodást külön kell választani Teherán egyéb, széles körben bírált tevékenységeitől, például az ország térségbeli szerepétől, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államok jogosan fejezte ki az aggodalmát. Boris Johnson brit külügyminiszter jelentős diplomáciai teljesítménynek nevezte a kérdéses egyezséget, és aláhúzta: eddig senki nem állt elő jobb ötlettel.

Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy újra kell tárgyalni vagy fel kell mondani az Irán és a hatok – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország – között 2015 nyarán létrejött megállapodást, amelynek keretében Teherán arra tett ígéretet, hogy korlátok közé szorítja atomprogramját a vele szembeni gazdasági szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Trump tavaly ősszel úgy döntött, nem hitelesíti a megállapodás végrehajtását, ezzel a kongresszus elé utalta a kérdést.

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!