2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld, Lovas István
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-eu-lelegzetet-fojtja-vissza-az-osztrak-valasztasok-utan-2345185/

„Az EU lélegzetét fojtja vissza az osztrák választások után”

Az Euractiv brüsszeli uniós szakportál a fenti címmel ismerteti azt, miként nem reagált még az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke a vasárnapi, előre hozott osztrák választásokra. „Annak rémálom kimenetelére, amely a középjobb és a szélsőjobb közötti koalíció lehet”.

A választásokat Sebastian Kurz Néppártja (ÖVP) nyerte. Hogy ki lesz a második, azt a postán elküldött szavazatok után lehet megmondani, írja. /Az erről szóló cikkek hatalmas többsége a szociáldemokratákat jósolja másodiknak, míg a Szabadságpártot a harmadiknak./

A 889.000 postai szavazócédula megszámlálását követően legkésőbb csütörtök este mondanak eredményt.

Hogy milyen idegösszeomlást okoztak a szomszédéknál tartott tegnapi demokratikus választások, azt jól jellemzi a „nagyvilági” érdeklődésű Klubrádió reggeli hírprogramja, amelynek első híre a provinciálisnál provinciálisabb római parti stb. választási kampány álhír volt. A szélsőségesen balliberális Süddeutsche Zeitung muzulmán imapózban összerogyott müncheni szerkesztősége ma reggel pedig ezzel a címmel elmélkedett a történtekről: „Miért süllyed el Ausztria a populizmusban?” Mely cikk íróját nyilván fegyelmi elé fogják állítani, mert publicisztikájában a „populista” szó és válfajai csak ötször fordultak elő, Orbán Viktor pedig csak egyszer.

De vissza az Euractivhoz, amely szintén egyetért több tucat médiatársa azon várakozásával, hogy Kurz kancellár „a 48 éves bevándorlás ellenes Heinz-Christian Strachéval fog koalíciót kötni”.

És abban is társaival van nagyon is egy véleményen, hogy

e győzelem Budapesthez és Varsóhoz közelíti, Berlintől pedig távolítani fogja a bécsi koalíciót.

A portál is megemlíti, hogy egy ilyenfajta koalíció az első lenne azóta, amióta az Osztrák Néppárt koalíciót kötött Jörg Haiderrel 2000-ben,

csakhogy most az EU nincs abban a helyzetben, hogy szankcionáljon és cirkuszoljon.

A tudósítás keserédesen írja, hogy a pártnál a győzelmet kolbász, sör és fröccs mellett ünneplő Kurz-támogatók lelkesnek tűntek az FPÖ-vel való koalíció témájában. Egyikük azt mondta, „Egy ÖVP-FPÖ jobb bármi másnál, még akkori is, ha az nem tökéletes”.

Kurz pártelnök és külügyminiszter óvatosan nyilatkozott. Azt mondta, meg kell várni az eredményeket és akkor lehet dönteni a koalícióról.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Kurz a választások utáni legelső, igen tömör interjúját a nyolcszázezer példányban megjelenő Kronen Zeitungnak adta, amelyben elmondta, elsőként Merkel kancellár hívta fel és gratulált neki. Azt nem tette hozzá, hogy mekkora örömöt hallott ki a volt agitpropka hangjából.

Arra a kérdésre, hogy a hívás megváltoztatja-e menekültpolitikáját, Kurz határozott nemmel felelt.

Az Euractiv szintén médiatársaihoz hasonlóan emlékezteti olvasóit, hogy az FPÖ-t az ötvenes években „volt nácik” alapították és hogy „a fiatalkorában a neonácizmussal flörtölő Strache” igen kritikus az Európai Unióval szemben. És azt is akarja, hogy szüntessék meg az Oroszország elleni szankciókat. Ami újabb jele „szörnyű populizmusának”, tehetjük hozzá.

Christian Kern jelenlegi szociáldemokrata kancellár óvott egy jobboldali szövetségtől hangsúlyozva, hogy Ausztria évtizedek óta legfontosabb kereszteződéséhez érkezett”.

Amiben teljesen igaza van. Csak remélni lehet, hogy Kurz nem a Kern-félék által előre kitett útjelző táblákat nézegeti majd, és nem válik belőle az egész világot meglepő Trump-féle csalódás.

Hirdetés

Kiemelt

Frontális támadás indult Magyarország ellen

Vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg Soros György, és befenyítette Magyarországot – így reagáltak a nemzetközi tőzsde­spekuláns nyilatkozatára a Fidesz politikusai.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!