2017. április 27., csütörtök, Zita napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-emberi-jogok-betartasara-szolitotta-fel-torokorszagot-az-ep-elnoke-1504930/

Az emberi jogok betartására szólította fel Törökországot az EP elnöke

MTI
Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke aggodalmát fejezte ki a török politikai fejlemények miatt és az emberi jogok betartására szólította fel Ankarát – közölte az uniós parlament sajtószolgálata hétfőn. Nem hagyjuk, hogy Törökország megfélemlítsen minket, a vádaskodások a kampánystratégia részét képezik – hangsúlyozta Charles Michel belga kormányfő, kiállva Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár mellett, akit a török sajtóban a terrorizmus támogatásával gyanúsítottak meg.

Tajani emberi jogi aktivisták részvételével egy brüsszeli konferencián tartott beszédében kijelentette: Európa alapértékei közé tartozik az emberi jogok védelme, egy demokráciának pedig fontos eleme a gondolat szabadsága.

Kiemelte: annak, hogy egy ország az Európai Unióhoz tartozhasson, első számú feltétele, hogy magáénak vallja ezeket az értékeket.

Elmondta, amikor újságírókat börtönöznek be, nők, politikai ellenfelek, kisebbségek képviselői és diszkrimináció áldozatai kerülnek börtönbe, erős európai vezetésre van szükség a közös és alapvető értékekért folytatott küzdelem sikeréért.

Antonio Tajani rendkívül aggasztónak nevezte, hogy újságírókat ítélnek el terrorizmus vádjával pusztán azért, mert a munkájukat végezték. Arra szólította fel Ankarát, hogy engedje szabadon az igazságtalanul fogvatartott hazai és külföldi újságírókat.

Az EP elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök „náci praktikák” alkalmazásával és terrorista szervezetek támogatásával vádolta meg Angela Merkel német kancellárt, egy demokratikus európai ország vezetőjét. Németország minden alapvető szabadságjogot messzemenően biztosít, és Erdogan a kijelentésével minden európait megsértett – tette hozzá.

Tajani aláhúzta, az Európai Parlament elítéli a júliusi sikertelen puccskísérletet, ugyanakkor nem tud szemet hunyni afelett, hogy a rendteremtés következményeképpen 41 ezer ember került rács mögé, köztük 6 ezer politikai aktivista, 91 ezren vesztették el munkájukat és 125 ezer köztisztviselő ellen indult lejárás.

Az elnök tisztességes eljárások lefolytatására és a jogállamiság betartására szólította fel Ankarát. Kiemelte, az emberi jogok betartása által válik a világ jobban élhetővé.

Jogállamiság, szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása és az egyenlőség biztosítása nélkül nem lehet békét, stabilitást és fejlődést elérni – tette hozzá az Európai Parlament elnöke.

Belga kormányfő: nem hagyjuk, hogy Törökország megfélemlítsen minket

A belga miniszterelnök hamisnak és sértőnek nevezte az egyes török lapokban megfogalmazott vádakat, amelyek szerint a belga államtitkár támogatná a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Charles Michel szerint az ehhez hasonló támadások részei az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampánystratégiájának.

„A provokálásunkat is magában foglaló stratégia célja, hogy felkeltse a nacionalista érzelmeket, és áldozatként állítsa be Törökországot” – jelentette ki a belga kormányfő, elfogadhatatlannak minősítve Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a nácizmussal és a srebrenicai mészárlással kapcsolatos közelmúltbeli kijelentéseit.

Kitért arra, hogy az emberi jogok, a szólásszabadság és a jogállamiság törökországi helyzete már nem felel meg az európai mércéknek, majd leszögezte, Belgium „továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett”.

A Törökország és Németország, illetve Hollandia között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódó kampányrendezvények meghiúsítása miatt kirobbant diplomáciai válság nyomán Ankara az elmúlt napokban ismételten azzal fenyegetőzött, hogy felmondja az egy évvel ezelőtt létrejött menekültügyi megállapodást.

Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít. Hasonló a helyzet Hollandiában és Ausztriában is.

A franciaországi és a németországi törökök körében ennél valamivel alacsonyabb az ankarai kormány támogatottsága, a Nagy-Britanniában, Olaszországban és Svájcban élő törökök között pedig többségben vannak az ellenzéki pártok hívei.

Kiemelt

Újabb útvonalakon, még többen jöhetnek a migránsok

A legfrissebb jelentések szerint tavaly több mint kétszer annyi ember kapott menedéket az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!