2017. november 24., péntek, Emma napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-elso-nagy-teszt-elott-macron-2205532/

Az első nagy teszt előtt áll Macron

Rendkívül alacsony a munkajogi reform támogatottsága

Utcai tüntetések és sztrájkok bénították kedden több francia nagyváros közlekedését, miután a munkajogi reform elleni tiltakozásra szólított fel a legradikálisabb francia szakszervezet, a CGT.

A megmozdulás az első nagy teszt Emmanuel Macron államfő számára, aki már előzetesen jelezte, hogy a szakszervezeti tiltakozás nem fogja meghátrálásra késztetni. A CGT mintegy kétszáz megmozdulást szervezett országszerte, és négyezer vállalatnál tettek közzé sztrájkfelhívást.

A tömegközlekedési, az energetikai és az egészségügyi dolgozók egy része is munkabeszüntetést tart, s a CGT egy második tiltakozási napot is meghirdetett már szeptember 21-re, egy nappal azelőtt, hogy a kormány rendeletekben kihirdeti a reformot.

A kihívás nagy a CGT számára, miután az előző nagy társadalmi megmozdulások 2016-ban és 2010-ben nem késztették meghátrálásra az akkori kormányokat. Francois Hollande szocialista exelnök munkajogi reformja ellen mintegy négyszázezren, Nicolas Sarkozy jobboldali exállamfő nyugdíjreformja ellen pedig több mint egymillióan vonultak utcára.

Fotó: MTI/Guillaume Horcajuelo

A franciák utcára vonulva tiltakoznak az elnök törvénymódosítása ellen

Emmanuel Macron még múlt pénteken Athénból azt üzente, hogy „teljesen eltökélt, és nem enged semmiben sem a lustáknak, sem a cinikusoknak, sem a szélsőségeseknek”. A kijelentés heves tiltakozást váltott ki a radikális baloldalon. A felmérések szerint a franciák mintegy hatvan százaléka nem támogatja a munkajogi reformot, a tiltakozó megmozdulás ugyanakkor nem élvez akkora támogatottságot, mint 2016 tavaszán.

A munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó intézkedések legfőbb pontjai a végkielégítések maximalizálása és a vállalatokon belül a szakszervezetek nélküli, közvetlen egyeztetések bevezetése.

A nemzetgyűlés augusztus elején szavazta meg azt a törvényt, amely alapján a kormány rendeleti úton módosíthatja a munkatörvénykönyvét. A kormány június eleje óta egyeztetett a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a reform részleteiről, amelyeket a szeptember 22-i kormányülésen fogadnak majd el.

A 160 oldalas reform elsősorban a vállalatokon belüli szociális párbeszédet és a munkavállalói képviselet szervezettségét illetően módosítja a mintegy 3000 oldalas munka törvénykönyvét.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!