2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-elneptelenedes-fenyegeti-romaniat-1496542/

Az elnéptelenedés fenyegeti Romániát

Drámai méreteket ölt a demográfiai válság Romániában, összességében 66 ezerrel csökkent 2016-ban az ország lakossága. Az idei első adatok szerint csak januárban több mint tizenháromezerrel csökkent a lélekszám, ami olyan, mintha négy közepes méretű község néptelenedne el teljesen.

Kevesebb gyerek is született, mint tavaly ilyenkor, de különösen az elhalálozások aránya ugrott meg, 22 százalékkal. Rendkívül aggasztó a magas csecsemőhalandóság: 2016-ban 1381 kisgyerek hunyt el, még mielőtt betöltötte volna az első évét, ez a szám egy év alatt 31 százalékkal nőtt. Az egyetlen biztató adat, hogy tavaly többen házasodtak, s kevesebben váltak el, mint 2015-ben.

Szakértők szerint a következő évtizedekben folytatódni fog a demográfiai válság Romániában, ami azt eredményezheti, hogy 2050-ben már csak 14,5 millió ember lakja majd az országot. 1989-ben még 23 milliós államként tartották számon Romániát. A román akadémia demográfiai kutatóközpontja már korábban megkongatta a vészharangot. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen mértékben egyetlen európai államban sem fogy a lakosság, és ez a népességcsökkenés hamarosan óriási gondokat fog okozni a nyugdíjellátás terén. Harminc év múlva az alaposan megfogyatkozott számú lakosság több mint egyharmada gazdaságilag már inaktív lesz.

Romániában a népességcsökkenés egyik komoly oka az elvándorlás. Ráadásul az országot elsősorban a fiatalok hagyták el, és közülük egyre többen döntenek úgy, hogy nem térnek vissza szülőhazájukba. Jelenleg a hivatalos statisztikák szerint csaknem két és fél millióan vállalnak munkát a határokon túl, de ez a szám valójában sokkal magasabb, hiszen Bukarest nehezen tudja számon tartani, követni kivándorolt állampolgárainak külföldi tevékenységét. Az erdélyi magyarok körében hasonló tendenciákat tapasztaltak a körükben készített kutatások. Bár a kivándorlás tekintetében az utóbbi években talán visszafogottabb a trend, továbbra is jelen van az asszimilálódás, ami Románia összlakosságának statisztikáit ugyan nem rontja, de a magyarság demográfiai helyzetére értelemszerűen negatívan hat.

Hirdetés

Kiemelt

De hát tudtuk…

Igen, tudtuk előre. Pontosan tudtuk, hogy csak idő kérdése, és valahol be fog következni.

Poszt-trauma

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

A manchesteri áldozatokon viccelődött a szabadúszó

Írónak talán nem neveznénk.

Zürzavar az arénában

Videón a robbantás pillanata.

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!