2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-ebesz-en-beluli-bizalmi-valsagra-figyelmeztetett-az-osztrak-kulugyminiszter-2546956/

Az EBESZ-en belüli bizalmi válságra figyelmeztetett az osztrák külügyminiszter

MTI
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belüli új bizalmi válságra figyelmeztetett, és az Ukrajna biztonsági helyzetéről szóló tárgyalások fontosságára hívta fel a figyelmet a szervezet miniszteri tanácsának ülését megnyitó beszédében Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter csütörtökön Bécsben.

Kiemelte: az osztrák elnökség alatt az EBESZ aktív harcot folytat a terrorizmus és a radikalizmus ellen, és célul tűzi ki a konfliktusos területeken élő civil lakosság életkörülményeinek javítását.

„A fegyveres konfliktusok az egyik legnagyobb veszélyt jelentik az EBESZ térségében. Csaknem 3,1 millió ember szenved az ukrajnai konfliktus következtében kialakult humanitárius válságtól” – mondta Kurz. Szavai szerint az iszlamista terrorizmus is fenyegeti a nemzetközi biztonságot és stabilitást.

„Az EBESZ nélkülözhetetlen Európa biztonsága szempontjából, ma nélkülözhetetlenebb, mint valaha. Az országaink közti bizalmi válság nem szűnik. Szembe kell szállnunk ezzel az iránnyal. Mert a nagyobb biztonság csak nagyobb bizalommal teremthető meg” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a miniszteri tanács ülésére olyan témákat választott, amelyek minden államot érintenek, és amelyekre közös megoldást kell találni. Kiemelte, hogy a tanácskozáshoz kapcsolódóan konkrét megbeszéléseket kell tartani Ukrajna biztonsági helyzetét illetően. Kitért arra is, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően eredményeket is sikerült elérni. Ilyen sikernek nevezte az ukrajnai megfigyelői misszió jobb felszerelését és az éjjel-nappali ellenőrzés biztosítását, a Moldovát és a Dnyeszter menti Köztársaságot összekötő, 25 éve lezárt híd megnyitását, valamint a Georgia és elszakadt területei közti párbeszéd megvalósulását. „Ezek mind kis intézkedések, de megkönnyítik a helyi lakosság életét. Örülök, hogy mindenütt segíthetünk” – mondta Kurz.

Fotó: MTI

Az osztrák külügyminiszter ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az EBESZ-en belüli költségvetési vitákkal kapcsolatban. „Megoldásra van szükség, hogy a szervezet működéséhez szükséges biztos alap ne kerüljön veszélybe” – mondta.

Az EBESZ éves konferenciáján 40 külügyminiszter vesz részt. A találkozót beárnyékolta az a nemzetközi konfliktus, melyet Donald Trump szerdai bejelentése idézett elő, mely szerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és oda helyezi át nagykövetségét Tel-Avivból.

Kurz elmondta, hogy ebben a kérdésben Ausztria és az Európai Unió álláspontja egyértelmű. „Azon a véleményen vagyunk, hogy Jeruzsálem helyzete a két oldal közti közvetlen tárgyalások útján rendezhető” – hangsúlyozta.

Az EBESZ miniszteri tanácsának ülésén részt vesz Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is, aki korábban állítólag ellenezte az elnök döntését, hivatalosan azonban mellé állt és arra utalt, hogy Donald Trump csak a törvényhozás egy 22 éves követelményének tesz eleget. Leszögezte továbbá, hogy az Oroszország elleni szankciók érvényben maradnak, amíg Moszkva ki nem vonul a Krím félszigetről és a Donyec-medencéből.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!