2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-eb-kornyezetvedelmet-tamogato-beruhazasi-csomagot-hagyott-jova-2276929/

Az EB környezetvédelmet támogató beruházási csomagot hagyott jóvá

MTI
Az Európai Bizottság az uniós költségvetésből fedezett, 222 millió euró értékű beruházási csomagot hagyott jóvá csütörtökön, hogy a LIFE névre keresztelt környezetvédelmi és éghajlat-politikai program megfelelően támogathassa az európai gazdaság átállását a fenntarthatóbb és karbonszegény jövőre.

Az uniós bizottság sajtóosztályának tájékoztatása szerint a jóváhagyott uniós finanszírozás már meglévő beruházásokat mozgósít, így összesen 379 millió eurót fordítanak majd a 20 tagállamban megvalósuló 139 új, környezetvédelmi projektre.

Karmenu Vella környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos elmondta, hogy a 25 éve működő LIFE program olyan innovatív projektekbe ruház be, amelyek az emberek, a vállalkozások és a természet számára egyaránt magas hozzáadott értéket képviselnek és előmozdítja a környezettudatos vállalatok létrejöttét.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos szerint a szóban forgó projektekben a korlátozott mértékű közfinanszírozás a katalizátor szerepét tölti be. Bevonzza a magánfinanszírozást a környezet védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint tisztább energia biztosítása érdekében.

A program keretében mintegy 182 millió euró jut a környezetvédelemmel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással foglalkozó projektekre. Ezek a kezdeményezések segítséget nyújtanak a tagállamoknak ahhoz, hogy a körforgás elvét jobban érvényesítő gazdaságra álljanak át.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 40,2 millió euró összegű beruházással támogatja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, és az éghajlatváltozás mérséklésével foglalkozó, valamint az irányítást és a tájékoztatást érintő projekteket. A kiválasztott kezdeményezések az üvegházhatásúgáz-kibocsátásoknak az 1990-es évi szintekhez képest 2030-ig legalább 40 százalékos csökkentésére vonatkozó uniós cél megvalósítását támogatják – közölte az uniós bizottság.

A LIFE program a környezetvédelmi és éghajlat-politikai fellépések finanszírozására szolgáló uniós eszköz. A program 1992 óta létezik, és eddig több mint 4500 projekt társfinanszírozásában vett részt Európa-szerte és unión kívüli országokban egyaránt. A program 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetése 3,4 milliárd euró. Két alprogramja a környezetvédelmi és az éghajlat-politikai alprogram.

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!