2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Interjú, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-atlathatosag-nato-erossege-1488409/

Az átláthatóság a NATO erőssége

Tacan Ildem: Az igazságot hangoztatjuk az orosz propagandával szemben
A NATO sosem fog ellenpropagandával válaszolni az orosz propagandára – mondta lapunknak Tacan Ildem, a NATO közdiplomáciáért felelős főtitkárhelyettese. A török diplomata szerint a dezinformációs műveletekkel szembeni küzdelemben a médiának is nagy felelőssége van.

– Mit üzen a NATO azoknak, akik az utóbbi hónapok történései miatt aggódnak a szövetség jövőjéért?
– A NATO az elmúlt 70 évben rengeteget tett a tagállamok biztonsága érdekében, és folyamatosan tudott alkalmazkodni a változó biztonsági környezethez. Ez a megközelítés állandósult, így a szövetség továbbra is releváns szereplő tud maradni. Az együttműködések hálózatának köszönhetően a stabilitást határainkon túlra is ki tudjuk vetíteni. A közös védelem, a válságkezelés és a kollektív biztonság jelentik a NATO legfontosabb feladatait. Utóbbi az észak-atlanti szerződés V. cikkelyében is rögzítve van, amely egyedivé teszi a szövetséget azáltal, hogy az elrettentés és a védelem minden tagállamát megilleti. A közös értékeken alapuló egység és a szolidaritás képezi az alapját annak, hogy a NATO fel tudjon lépni a szövetség állampolgárainak biztonsága érdekében, és garantálja a békét a tágabb régióban.

Forrás: MTI

– Mit várhatunk vajon a közelgő NATO-csúcstól?
– A májusi találkozó rendkívül fontos esemény lesz, mivel a tagállamok vezetői közül sokan itt találkoznak majd először az új amerikai elnökkel. Több kérdésről is tárgyalni fognak, de jelenleg még korai lenne belemenni a részletekbe. Ha csak a most zajló vitákat nézzük, szinte borítékolható, hogy a NATO elrettentő és védelmi képességei, a katonai kiadások, valamint a terrorizmus ügye napirendre fog kerülni. Az ilyen események meghatározók a NATO szempontjából, mivel az itt hozott döntések korszerűsítik a szövetség munkáját, és a legmagasabb szinten mutatják meg az elkötelezettséget az egység mellett.

– Van válaszunk arra, hogy Oroszország propagandaeszközöket felhasználva igyekszik aláásni a NATO szerepét?
– Való igaz, hogy egy növekvő trend figyelhető meg az orosz dezinformációs és propagandaműveletek terén a különböző tagállamokban. Ezek a tevékenységek a demokratikus intézményeket és a demokratikus vitát célozzák. A mi erősségünk, az átláthatóság és az igazságra való nyitottság épp ezeken a demokratikus normákon alapszik. Sose fogunk ellenpropagandával válaszolni a propagandára. El kell számolnunk a hazai közvéleménynek, hogy mit is csinál a NATO. Ha például rákeres a világhálón, könnyen megtalálhatja a tervezett hadgyakorlatok időpontját és helyszínét. Nem hagyunk meglepetéseket. Tisztában vagyunk azokkal a kötelezettségekkel, amelyeket a tagállamok vállaltak az átláthatóság és az európai biztonság terén. Éppen ezért a propagandatevékenységekkel szemben továbbra is az igazságot fogjuk hangoztatni. Az egyéni és intézményi rugalmasság is elengedhetetlen ahhoz, hogy gyorsan leleplezhessük a hamis híreket, a hazugságokat és az eltorzított tényeket. A médiának ugyancsak nagy felelőssége van ebben: ha nem ellenőrzik az információkat, könnyen beleeshetnek a dezinformációs csapdába.

– A NATO népszerűsége több tagállamban is csökkent. Hogyan akarják megállítani ezt a folyamatot?
– A civil társadalomban tudatosítani kell, hogy mivel is foglalkozik a szövetség. Néha az ismeret hiánya az, ami a NATO-val kapcsolatos sztereotip álláspontokhoz vezet. Ez különösen igaz a fiatalabb korosztályokra, akik nem éltek a hidegháború idején, így körükben nincs is igazi megbecsültsége a NATO-nak. Könnyen mondhatják, hogy a szövetség a múlt része, de ez nem igaz. A NATO folyamatosan adaptálódik az új kihívásokhoz. A jobb elismertség és a támogatottság fenntartása érdekében szükség van a közösségi médiában való megjelenésre, hogy elmagyarázzuk, mivel is foglalkozik a szövetség.

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!