2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-alibaba-es-toyota-udvarol-donald-trumpnak-1316278/

Az Alibaba és a Toyota is udvarol Donald Trumpnak

A francia LVHM gyártókapacitása bővítésére készül Amerikában

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke hétfőn az Alibaba kínai online kereskedelmi óriáscég alapítójával és ügyvezető elnökével, Jack Mával tárgyalt amerikai munkahelyek létrehozásáról a New York-i Trump-toronyban. A megbeszélések után Jack Ma megerősítette: arról egyeztettek, hogy öt éven belül egymillió új munkahelyet szeretnének teremteni az Egyesült Államokban, elsősorban a középnyugati államokban. – Az Alibaba egymillió kisvállalkozónak – például gazdáknak és ruházati cégeknek – szeretne munkát adni azzal, hogy a cég internetes platformjain eljuttathatják portékáikat és szolgáltatásaikat a kínai és az ázsiai piacokra, ahol nekünk nagyon erősek a piaci pozícióink – szögezte le a tárgyalások előtt kiadott közleményében a kínai cég szóvivője. A találkozó után Trump gyümölcsözőnek nevezte a megbeszélést, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben nagyszerű dolgokat fognak együtt csinálni a kínai milliárdossal. Jack Ma pedig okosnak és nyitottnak titulálta Trumpot. A beszélgetés után az Alibaba részvényeinek az értéke 1 százalékkal emelkedett a tőzsdén.

Forrás: Reuters

Szelfiző nő Tajjüanban. Az amerikai elnökre emlékeztető szobrot emeltek a kakas éve alkalmából

Az Alibaba már egy ideje szorgalmazza, hogy minél több amerikai kisvállalkozás jelenjen meg a cég Tmall kereskedési platformján, azaz fizetési szolgáltatást is kínáló virtuális üzleteiben, de kifejezett célszámok most hangzottak el először. A kínai társaság az utóbbi években intenzíven udvarol külföldi márkáknak annak érdekében, hogy minél jobban ki tudja szolgálni a gyorsan növekvő kínai középosztályt. A Tmallon már mintegy hétezer amerikai márka kínálja magát a Costcótól a Levi’sig, ezek tavaly együttesen 15 milliárd dollár értékben forgalmaztak árut és szolgáltatást kínai fogyasztóknak.

A Jack Mával folytatott megbeszélései után Donald Trump tárgyalt a francia Bernard Arnault-val, a luxuscikkeket gyártó LVMH elnökével is, aki szintén új beruházásokat ígért az amerikai piacon. Az LVMH egyik cége, a Louis Vuitton már rendelkezik gyártókapacitással Kaliforniában, ám Trump és Arnault most abban állapodott meg, hogy a franciák új termelőüzemeket létesítenek Észak-Karolinában és Texasban is.

A Toyota sem akar lemaradni az Alibaba mögött: Jim Lentz, a japán autógyártó észak-amerikai érdekeltségének vezérigazgatója a detroiti autóbemutatón bejelentette, hogy a vállalat 10 milliárd dollárt akar befektetni az Egyesült Államokban a következő öt évben. Sietve hozzátette azonban, hogy a döntésnek semmi köze sincs Trump autógyárak elleni utóbbi kirohanásaihoz, a beruházási terv része a Toyota stratégiájának. Mint Lentz elmondta, a tekintélyes összeget egyrészt egy új központi irodaház építésére fordítják Texasban, de bőven jut majd a meglévő amerikai gyártótelepek bővítésére is. A megválasztott amerikai elnök korábban a Toyotát is extraadókkal fenyegette, amennyiben Mexikóból importál autót az Egyesült Államokba, azonban Lentz közölte, a mexikói gyár építését már 2013-ban elhatározták, és a döntés hosszú távra szól.

Nagy-Britannia a sor elején lesz

Nagy-Britannia „az első sorból” kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, miután a jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya megalakul – mondta az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke. Bob Corker a BBC rádiónak kijelentette: az új amerikai kormány elsődleges fontosságúnak tekinti majd az amerikai–brit kereskedelmi megállapodást, és biztos, hogy Nagy-Britannia „nem a hátsó sorokban” lesz az amerikai kereskedelmi politikáról szóló tárgyalásokon. Barack Obama távozó amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, Washington ugyanis az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig „a sor végére kerül”, ha távozik az unióból.

 

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!