2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/atvette-hatalmat-hadsereg-zimbabweban-2457688/

Átvette a hatalmat a hadsereg Zimbabwéban

MTI
A zimbabwei hadsereg közölte szerda hajnalban az általa elfoglalt ZBC állami televízióban, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Közölték: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak „gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők” ellen léptek fel.

A hadsereg képviselői hozzátették: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak „gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők” ellen léptek fel. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre. Kifejezték abbéli reményüket, hogy a helyzet visszatér a normális kerékvágásba. A Reuters hírügynökség jelentése szerint tisztelettel beszéltek az államfőről, a fegyveres erők főparancsnokának és őméltóságának nevezték. Azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak. Ígéretet tettek arra, hogy megvédik a köztisztviselőket, és garantálják az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában. Katonák páncélozott járművekkel lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

Egy kormányzati forrás bejelentette, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert. Chombo magas rangú tisztségviselője a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormánypártnak.

Az ellenzék az alkotmányos demokráciához való békés visszatérést szorgalmazta . A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű párt, amely a Zanu-PF legjelentősebb belpolitikai ellenfele volt az utóbbi két évtizedben, közleményében kifejezte abbéli reményét, hogy a hadsereg beavatkozása elvezet egy „stabil, demokratikus és haladó nemzetállam megteremtéséhez”.

A zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője felszólította a Dél-afrikai Köztársaságot, Dél-Afrika többi országát és a nyugati hatalmakat, hogy állítsák helyre kapcsolatukat az országgal, miután a hadsereg átvette a hatalmat. Chris Mutsvangwa üdvözölte a hadsereg lépését mint „a hatalommal való arcátlan visszaélés vértelen korrekcióját”, egy „szakadék szélén álló ország megmentését”. A veteránok később lemondásra szólították fel Mugabe elnököt.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy férje helyére lépjen. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök már hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül az ország függetlenségi harcában hajdan részt vett tagok ellen. Az elnök felesége, az 52 éves Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF-en belül és annak befolyásos ifjúsági szervezetében, így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik korábban kivételezett helyzetet élveztek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből.

Ellenez mindenféle alkotmányellenes változást Zimbabwéban a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Jacob Zuma közleményt adott ki, amelyben nagyon aggasztónak nevezi a zimbabwei helyzetet, és nyugalomra, önmérsékletre, a „politikai patthelyzet barátságos megoldására” szólít fel minden érintett felet. A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) regionális szervezet „kész segíteni, ha szükséges” – tette hozzá Zuma, aki mindig hűségesen támogatta Mugabét.

A dél-afrikai elnök beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Mugabéval, aki elmondta neki, hogy házi őrizetben tartják, de jól van. Zuma – közleménye szerint – Zimbabwéba menesztette a védelmi és az állambiztonsági miniszterét, hogy személyesen beszéljenek az elnökkel és a hadsereg vezetésével. A News24 dél-afrikai tévé azt jelentette, hogy Mugabe már a lemondását készíti elő.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt mondta szerdán, hogy a zimbabwei vezérkari főnöknek, Constantino Chiwenga tábornoknak a múlt heti kínai látogatása előre tervezett volt, a rendszeres kétoldalú katonai cserelátogatások része.
Kína is kitartó támogatója volt mindig Mugabénak, a zimbabwei elnököt érő nemzetközi bírálatok ellenére.abwei puccs – Uniós szóvivő: fenn kell tartani Zimbabwe alkotmányos rendjét

Uniós szóvivő: fenn kell tartani Zimbabwe alkotmányos rendjét

A zimbabwei lakosság alapvető jogait teljes körűen tiszteletben kell tartani, fenn kell tartani az ország alkotmányos rendjét és a demokratikus kormányzást – jelentette ki Catherine Ray, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben.

A szóvivő elmondta, a Zimbabwében zajló események aggodalommal töltik el az Európai Uniót (EU), és a bizottság közelről figyeli az események alakulását.
Az EU arra szólítja fel a feleket, hogy tartózkodjanak mindenfajta szembenállástól, az erőszak minden formájától és törekedjenek a párbeszédre egy békés megoldás megtalálása érdekében – tette hozzá.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától, miután a katonák és páncélos járművek kedden lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Mugabe utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült.

 

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!