2017. december 18., hétfő, Auguszta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ankara-utan-isztambulban-betiltottak-egy-melegfilmfesztivalt-2501662/

Ankara után Isztambulban is betiltottak egy melegfilmfesztivált

MTI
Ankara után Isztambulban is betiltottak egy melegfilmfesztivált a török hatóságok a közrend védelmére és „mások jogaira” hivatkozva.

A belvárosi Beyoglu kerület kormányzója egy nappal a szombatra tervezett rövidfilmfesztivál előtt jelentette be közleményben, hogy nem engedélyezi „az LMBT-témájú találkozót, felvonulást, filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést a közrend és a közbiztonság, mások jogainak és szabadságának védelmében, és bűncselekmények megelőzése céljából”. A hatóság szerint e rendezvények „sértenék a közerkölcsöt, és fenyegetést jelentenének a közbiztonságra és a közrendre”.

Egy török melegegyesület a British Council támogatásával rendezte volna meg a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű (LMBT) fesztivált a Perai Múzeumban. A hatóságok közleménye nyomán a szervezők bejelentették a rendezvény „elhalasztását”, de új időpontot nem jelöltek meg.

Egy héttel korábban az ankarai kormányzó tiltott be egy kétnaposra tervezett német melegfilmfesztivált, amelyen négy német rendező LMBT-témájú filmjeit tűzték volna műsorra.

A kormányzói hivatal arra hivatkozott, hogy a homoszexualitással foglalkozó filmek haragot és ellenségeskedést szíthatnak egy társadalmi csoporttal szemben, és terrorszervezetek támadhatnak a másként gondolkodó csoportokra vagy egyénekre. A hivatal úgy ítélte meg, hogy a filmvetítések provokatívak és indulatgerjesztők lehetnek, ezért „további rendelkezésig” betiltott minden LMBT-témájú nyilvános kulturális rendezvényt a török fővárosban.

Az elmúlt két évben Isztambulban a melegfelvonulásokat is betiltották.

Törökországban nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, mint számos más muzulmán országban, de az államhatalom egyre ellenségesebb a melegekkel szemben.

Kiemelt

Nyugodj békében, Csontos János!

A gyászoló család, a rokonok, az ismerősök és a Magyar Idők szerkesztőségének munkatársai vettek szombaton végső búcsút Csontos Jánostól.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!