2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/amerikai-nyomas-g20-ra-1499983/

Amerikai nyomás a G20-ra

Az Egyesült Államok heves ellenállása miatt nem jutottak egyetértésre a protekcionizmus elutasítása és a szabadkereskedelem melletti kiállás, valamint a klímaváltozás elleni harc ügyében a G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a kétnapos, hétvégi találkozójukon. Így a németországi Baden-Badenben szombaton kiadott zárónyilatkozatból az eddigi hagyományoktól eltérően kimaradtak az erre vonatkozó megfogalmazások.

A vita az Egyesült Államok delegációja és több nagy szövetséges ország küldöttsége között zajlott, és arról szólt, hogy a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az Európai Uniót mint intézményt összefogó G20-csoport továbbra is egyértelműen elutasítsa-e a nemzetközi kereskedelem szabadságát gátló, piacvédő, protekcionista gazdaságpolitikát, vagy pedig az új washingtoni vezetés nyomására engedékeny álláspontot foglaljon el.

Az egyhangúlag elfogadott ötoldalas zárónyilatkozatba a vendéglátó Németországnak sikerült egy olyan mondatot belefoglaltatnia, amely a minimális konszenzus megmentését célozta: „Dolgozunk azon, hogy erősítsük a kereskedelem hozzájárulását nemzetgazdaságaink erősítéséhez.” Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi együttműködés nincs veszélyben, és a „G20-folyamat inkább megerősödött, semmint meggyengült”.

A pénzügyminisztereket megosztja a szabadkereskedelem kérdése

Forrás: Reuters

A pénzügyminisztereket megosztja a szabadkereskedelem kérdése

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar kereskedelmi háborút indítani, s elkötelezett marad a szabadkereskedelem mellett, de felül akar vizsgálni több kereskedelmi egyezményt, és ki akarja javítani az azokban lévő túlzásokat. Ezek között említette az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, a Világkereskedelmi Szervezet néhány szabályozását és bizonyos régebbi egyezményeket.

Ugyanakkor Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Pas­sauer Neue Presse című napilapnak adott interjújában ezt nyilatkozta: „A protekcionizmussal az amerikaiak elsősorban maguknak ártanának.” Az új amerikai adminisztráció kitűzött célja ugyanis egyrészt a munkahelyteremtés és az ország jólétének a növelése. „Ez viszont csak akkor működik, ha a globális kereskedelmi kapcsolatok épségben maradnak, az európai beszállítók továbbra is elláthatják termékeikkel az amerikai vállalatokat, az euró­pai vállalkozások pedig továbbra is munkahelyeket teremthetnek az Egyesült Államokban” – mondta Gabriel. Dieter Kempf, a német iparvállalatok szövetségének elnöke pedig a DPA német hírügynökségnek elmondta: német vállalatok az Egyesült Államokban majdnem 700 ezer embert foglalkoztatnak.

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!