2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/amerikai-nyomas-g20-ra-1499983/

Amerikai nyomás a G20-ra

Az Egyesült Államok heves ellenállása miatt nem jutottak egyetértésre a protekcionizmus elutasítása és a szabadkereskedelem melletti kiállás, valamint a klímaváltozás elleni harc ügyében a G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a kétnapos, hétvégi találkozójukon. Így a németországi Baden-Badenben szombaton kiadott zárónyilatkozatból az eddigi hagyományoktól eltérően kimaradtak az erre vonatkozó megfogalmazások.

A vita az Egyesült Államok delegációja és több nagy szövetséges ország küldöttsége között zajlott, és arról szólt, hogy a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az Európai Uniót mint intézményt összefogó G20-csoport továbbra is egyértelműen elutasítsa-e a nemzetközi kereskedelem szabadságát gátló, piacvédő, protekcionista gazdaságpolitikát, vagy pedig az új washingtoni vezetés nyomására engedékeny álláspontot foglaljon el.

Az egyhangúlag elfogadott ötoldalas zárónyilatkozatba a vendéglátó Németországnak sikerült egy olyan mondatot belefoglaltatnia, amely a minimális konszenzus megmentését célozta: „Dolgozunk azon, hogy erősítsük a kereskedelem hozzájárulását nemzetgazdaságaink erősítéséhez.” Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi együttműködés nincs veszélyben, és a „G20-folyamat inkább megerősödött, semmint meggyengült”.

A pénzügyminisztereket megosztja a szabadkereskedelem kérdése

Forrás: Reuters

A pénzügyminisztereket megosztja a szabadkereskedelem kérdése

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar kereskedelmi háborút indítani, s elkötelezett marad a szabadkereskedelem mellett, de felül akar vizsgálni több kereskedelmi egyezményt, és ki akarja javítani az azokban lévő túlzásokat. Ezek között említette az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, a Világkereskedelmi Szervezet néhány szabályozását és bizonyos régebbi egyezményeket.

Ugyanakkor Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Pas­sauer Neue Presse című napilapnak adott interjújában ezt nyilatkozta: „A protekcionizmussal az amerikaiak elsősorban maguknak ártanának.” Az új amerikai adminisztráció kitűzött célja ugyanis egyrészt a munkahelyteremtés és az ország jólétének a növelése. „Ez viszont csak akkor működik, ha a globális kereskedelmi kapcsolatok épségben maradnak, az európai beszállítók továbbra is elláthatják termékeikkel az amerikai vállalatokat, az euró­pai vállalkozások pedig továbbra is munkahelyeket teremthetnek az Egyesült Államokban” – mondta Gabriel. Dieter Kempf, a német iparvállalatok szövetségének elnöke pedig a DPA német hírügynökségnek elmondta: német vállalatok az Egyesült Államokban majdnem 700 ezer embert foglalkoztatnak.

Hirdetés

Kiemelt

A média választja az elnököt?

A liberális média a jelek szerint tanult Donald Trump győzelméből az óceán túlpartján: nem elég pocskondiázni, lehúzni a sárba, ütni kell, amíg életjelet mutat.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!