2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/altalanos-sztrajk-kezdodott-leszboszon-2476483/

Általános sztrájk kezdődött Leszboszon

MTI
A legtöbb üzlet, az iskolák és a községi hivatalok zárva maradtak hétfőn Leszboszon a görög szigeten lévő menekülttáborban uralkodó állapotok elleni tiltakozásul. Az általános sztrájkot Szpírosz Galinosz polgármester hirdette meg.

Délelőtt több százan vonultak utcára. „Tehermentesítsétek szigetünket, az emberek nyomorúságos körülmények között élnek” – hirdetik a transzparensek.

„Leszbosz nem egy nyitott börtön” – mondta Galinosz a görög sajtónak hétfőn. Hozzátette: lehetetlen, hogy a székváros, Mitilíni térségében több mint 8300 migránsnak és menekültnek kelljen két menekülttáborba zsúfolódva élnie, amelyeket mindössze harmadennyi ember befogadására terveztek. Sürgősen a szárazföldre kell őket szállítani – húzta alá Galinosz.

A sziget egyik menekülttáborában vasárnap este zavargás tört ki, amiről szemtanúk számoltak be a görög televízióban.

A polgármester szerint a migránsoknak hónapokon át kell várakozniuk menedékkérelmi eljárásuk elbírálására, ráadásul folyamatosan jönnek újabbak is. A menedékkérőknek a szigeteken kell kivárniuk a hatóságok döntését.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint júliusban, augusztusban és szeptemberben 27 százalékkal több migráns érkezett a török partokról Görögországba a tavalyi év azonos időszakához képest. Októberben pedig 4134 migráns jött, míg 2016 azonos hónapjában csak 2970.

A 2015-ös migrációs hullámnak, amikor naponta több ezer menekült és migráns érkezett Európába, az uniós-török menekültügyi egyezménnyel és a balkáni útvonal lezárásával sikerült gátat szabni. A tavaly tavasszal létrejött megegyezés értelmében az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és minden visszaküldött szíriai helyett az unió legálisan befogad egy-egy szíriai menekültet Törökországból.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!