2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/aljas-modon-tamadjak-orbant-nemet-sajtoban-1827502/

Aljas módon támadják Orbánt a német sajtóban

MTI
Több német lap foglalkozott Magyarországgal szerdán a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásával összefüggésben indított kötelezettségszegési eljárással és a civil szervezetek működéséről az Országgyűlésben elfogadott jogszabállyal kapcsolatban. a „szokásos” kritikák mellett egészen visszataszító írás is született.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Jasper von Altenbockum kommentárját közölte, amely szerint kétséges, hogy szankciókkal rá lehet-e kényszeríteni a kelet-európai uniós tagállamokat menekültkontingensek befogadására. Az Európai Bizottság lépése „nem könnyíti meg az újrakezdést az európai menekültpolitikában”, a német kormány pedig „zsákutcába” jutott a dublini eljárás helyreállítására irányuló kísérletével – tette hozzá a FAZ szerzője.

A FAZ megszólaltatott egy „szakértőt” is, a civil szervezetekre vonatkozó törvényről Reinhard Veser kommentárját közölte, aki arra a következtetésre jutott, hogy az orosz és a magyar szabályozásban az a közös pont, hogy a kormány bírálatát „hazaárulásnak bélyegzi”.

A szerző kifejtette: a külföldről kapott támogatás nyilvánossága „olcsó ürügy”, hiszen a szervezeteknek eddig is be kellett számolniuk gazdálkodásukról, és a legrangosabb civil szervezetek maguktól is gondoskodnak az átláthatóságról.

Az „elemző” végül nem bírta ki, elővette az antiszemita-kártyát is.

Úgy vélte: a törvény „alávalósága” leginkább a „kísérőzenében” nyilvánul meg, amelyben „erősen összeesküvés-elméleti és antiszemita” hangok hallatszanak. A szélsőjobb régóta a „zsidó világ-összeesküvést” jelző kódként használja Soros György nevét. Ilyesmivel „rendes demokratikus politikusok nem játszanak”, azonban a magyar miniszterelnök ezt teszi – vélekedett.

A liberális Süddeutsche Zeitung is „maradandót” alkotott, amikor Cathrin Kahlweit kommentárját közölte. Szerint aki sokáig hallgatja Orbán Viktort, annak az az érzése támadhat, hogy a magyar kormányfő „a politikai autizmus egy ritka formájában szenved”, ugyanis számára mindegy, hogy a másik oldal miként vezeti elő érveit, és nem számít, hogy elképzelései alapjogokat csorbítanak vagy emberi jogokat korlátoznak, nem hallgatja meg az ellenvetéseket, hanem mindig ugyanazt ismételgeti.

Erre példa szerinte a civil szervezetekre vonatkozó törvény, amellyel kapcsolatban Orbán számára mindegy, hogy a szervezetek eddig is átláthatóan működtek-e, hogy a demokráciában a kritikus hangok is fontosak, és hogy számos szervezet a budapesti vezetés által elhanyagolt kisebbségekkel foglalkozik. Neki az számít, hogy „egy ellenségről van szó, Sorosról”, ezért mindent ennek a „harcnak” kell alárendelni – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője, kiemelve, hogy mindez már-már „mániás vonásokat ölt”, ezért helyes, hogy az „ellentársadalom felveszi a harcot”.

A Spiegel Online hírportál Miként trükközte ki Orbán megint az EU-t címmel közölte Keno Verseck írását, amely szerint a kormányfő a civil szervezetekre vonatkozó törvénnyel szemben az EU-ból érkező bírálatokra „ismét bevált taktikájával” reagált. A médiatörvény, a bírák nyugdíjazása és az alaptörvény ügyében alkalmazott megoldással élve „néhány lényegtelen pontban engedett, de az eredeti szándékot megtartotta és érvényesítette”.

Ez a lap által „szalámitaktikának” nevezett módszer más új törvények, például a menekültügyi jogszabályok esetében is előkerülhet – írta a Spiegel Online szerzője. Egy kutató véleményét idézve reménykedve hozzátette, hogy az EU jelenlegi szankciós eszköztára hatástalan, az uniós támogatások megvonása viszont hatásos lehet.

Kiemelt

Fradista túlsúly

Bernd Storck kijelölte a Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott bő keretét.

Poszt-trauma

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Bayert kevesebbért is miszlikbe aprították volna

Hont András végleg megbukott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!