2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/alhirekkel-befolyasolnak-francia-elnokvalasztast-1604554/

Álhírekkel befolyásolnák a francia elnökválasztást

Az elnökválasztási kampány előrehaladtával egyre több álhír forog a francia közösségi médiában. Szakértők szerint az orosz befolyás növekedése állhat a jelenség mögött.

Egy magyar kötődésű nemzetközi startup vállalkozás frissen publikált tanulmányának eredményei szerint a francia közösségi oldalakon újabban megosztott hírek csaknem negyede álhíreket tartalmazó honlapokról származik. A Bakamo 5 hónapon keresztül tartó, mintegy 800 weboldal és majdnem 8 millió internetes hivatkozás vizsgálatával végzett elemzése alapján kimutatható trend figyelhető meg azzal kapcsolatban, hogy az ezeken a honlapokon megjelenő tartalmak jelentős része orosz forrásokból építkezik.

Az adatok szerint az orosz propagandára leginkább a szélsőjobboldaliak és az összeesküvéselmélet-hívők fogékonyak, de a globalizmussal szemben kritikus baloldaliak is előszeretettel osztanak meg hamis információkat tartalmazó hivatkozásokat. Többségük rendkívül aktív a közösségi médiában. A tanulmányt készítő szakemberek az orosz befolyásoláson kívül más külső beavatkozást nem azonosítottak.

A rendkívül nagy adathalmaz elemzésével egy másik meglepő fejleményre is fény derült. A francia polgárok által a kampányidőszak során a közösségi médiában megosztott tartalmak mindössze 48 százaléka származik hagyományos hírforrásokból. Ha azonban idesoroljuk a pártokhoz köthető hirdetéseket és a nyugati sajtó mechanizmusait ugyan nem követő, de azokkal szemben nem elfogult, új típusú hírportálokat, akkor már 75 százalékra növekszik ez az arány.

Forrás: Reuters

Növekszik a közösségi média szerepe

A különböző elnökjelöltek által megosztott hivatkozásokat megfigyelve is érdekes trend rajzolódik ki.

Míg a három legnagyobb támogatottsággal rendelkező jelölt, Emmanuel Macron, Marine Le Pen és Francois Fillon kizárólag kampánytartalmakat oszt meg, addig Jean-Luc Mélenchon és Benoit Hamon külső anyagokat is közzétesz.

Orosz beavatkozás

A Reuters tegnap több amerikai titkosszolgálati tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy egy Vlagyimir Putyin által felügyelt orosz kutatóintézet terveket dolgozott ki a 2016-os elnökválasztás befolyásolására Donald Trump győzelme érdekében. Az amerikai hírszerzésnek sikerült megszereznie két olyan dokumentumot is, amelyek az orosz vezetés legfelsőbb köreiben keringtek tavaly, és azt taglalták, hogy Moszkva érdekei szempontjából milyen irányvonalak mentén kellene beavatkozni az elnökválasztás folyamatába. Az orosz vezetés tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott volna az amerikai elnökválasztásban.

 

Hirdetés

Kiemelt

Szörényi Éva születésének centenáriumát ünneplik

A Kossuth-díjas színésznő 1956-ban a Nemzeti Színház forradalmi bizottságának tagja volt, a szabadságharc után Ausztriába ment, majd az Egyesült Államokban telepedett le.

Poszt-trauma

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Liberálisék már kezdik: nem is volt terrorizmus Manchesterben

Majd ők megmondják.

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!