2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/alairta-megbekelesi-megallapodast-fatah-es-hamasz-2332528/

Aláírta a megbékélési megállapodást a Fatah és a Hamász

MTI
Aláírta a megbékélési megállapodást csütörtökön Kairóban a két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamász – jelentette a palesztin média.

A megállapodást Háled Favzi tábornok, az egyiptomi hírszerzés vezetőjének jelenlétében írta alá Azam al-Ahmad, a Fatah delegációjának vezetője és Szalah al-Harúri, a Hamász elnökhelyettese a Kairóban folytatott kétnapos egységtárgyalásokat követően.

Az egyiptomi állami sajtóközpont közleménye szerint a felek megállapodtak, hogy a Hamász december 1-jéig átadja a Palesztin Hatóságnak a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett. A Fatah és a Hamász lehetővé teszik, hogy „a palesztin egységkormány valamennyi feladatát elláthassa a Gázai övezet irányításában, ahogy azt jelenleg teszi Ciszjordániában” – fogalmazott a közlemény.

A felek szándéka szerint december 1-jéig megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek mellett a régóta esedékes parlamenti és elnökválasztásról. Ennek érdekében újabb tárgyalásokat tartanak november 21-én Kairóban.

Azam al-Ahmad elmondta: november 1-jéig átadják az ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezet és Izrael közötti határátkelők felett. Ugyancsak Abbász felügyelete alá fog kerülni a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő, de ennek időpontját nem közölte.

A megbékélési tárgyalások egy névtelenséget kérő résztvevője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a megállapodás egyik eleme, hogy a Palesztin Hatóság 3 ezer rendőrt fog vezényelni a Gázai övezetbe és az Izraellel és Egyiptommal határos térségekbe.

Zakaria al-Aga, a Fatah központi bizottságának tagja elmondta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök hamarosan a Gázai övezetbe fog látogatni, és „rövidesen” feloldja azokat a pénzügyi intézkedéseket, amelyek bevezetésével a megbékélésre igyekezett rávenni a Hamászt.

Abbász 2007 óta nem járt a Gázai övezetben, azóta, hogy a Fatah 2007-ben elvesztette az övezet feletti ellenőrzést a Hamász ellenében, amelyet a Nyugat és Izrael terrorista szervezetnek tekint. 2007 óta a két rivális mozgalom közötti közeledési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Hamász végül szeptemberben – egyiptomi nyomásra – jelentette be, hogy kész megbékélni a Fatahhal, mégpedig annak hatására, hogy katari szövetségesét elszigetelték, s hogy Mahmúd Abbász felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését. A megbékélés jegyében a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány Gázában tartott ülést október elején.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!