2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/akasztassal-fenyegetett-a-roman-kormanyfo-2675245/

Akasztással fenyegetett a román kormányfő

Lépést vár a magyar kormány a román miniszterelnöktől azt követően, hogy Mihai Tudose akasztásra utaló kijelentést tett a Székelyföldön kitűzött zászlók miatt. Kelemen Hunor a kormányfő lemondását tartaná a legmegfelelőbb megoldásnak.

Berendelték a külügyminisztériumba tegnap reggel Románia budapesti nagykövetét, miután Mihai Tudose román miniszterelnök egy televíziós műsorban az erdélyi magyar autonómiaelképzelések kapcsán azt mondta, „ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a nagykövet „bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre.

A miniszter az európai értékekhez és a XXI. századhoz méltatlannak tartja a nyilatkozatot. – Fizikailag megfenyegetni, kivégzéssel megfenyegetni mást, másokat, pláne egy egész közösséget és annak képviselőit, teljes mértékben elfogadhatatlan – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: annak érdekében, hogy a helyzet ne váljon tarthatatlanná, a román miniszterelnöknek kell lépnie. Tudose kijelentését az összes magyar parlamenti párt elítélte.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke tegnap azt mondta, az Európai Unióban nem maradhat tisztségben az a miniszterelnök, aki olyan kijelentést tesz, mint Mihai Tudose. A politikus a Radio France Internationale bukaresti szerkesztőségének nyilatkozva úgy vélte, nem maradhat következmények nélkül a kormányfő kijelentése. Az RMDSZ elnöke hiányolta a román pártok elhatárolódását Tudose kijelentésétől.

Fotó: Havran Zoltán

A székely zászló nem először vált ki ingerült reakciót Bukarestben

Számos magyar és román médium csütörtökön úgy értelmezte Tudose kormányfőnek a Realitatea hírtelevízió számára telefonon adott nyilatkozatát, miszerint a román miniszterelnök akasztással fenyegette a Székelyföld lakóit. Az erdélyi Krónika napilap ugyanakkor a hangfelvételre hívja fel a figyelmet, amely azt bizonyítja, a kormányfő sokkal inkább a helyi illetékeseket, hatóságokat, rendőröket figyelmeztette, nehogy a közintézményre felkerüljön a feltehetőleg magyar vagy székely lobogó. A lap szerint Tudose valószínűleg arra utalt kijelentésével, hogy tavaly novemberben Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Párt megpróbálta felvonni a címeres magyar zászlót egy rendezvényen, de a helyi hatóságok és a rendvédelmi szervek felszólítására elállt a tervétől.

Tudose miniszterelnöki pozíciója egyébként – a nyilatkozattól teljesen függetlenül – erőteljesen inog, miután elvesztette Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bizalmát. Elemzők szerint január végén távozhat posztjáról a kormányfő, lehetséges utódjaként Paul Stanescu jelenlegi miniszterelnök-helyettest emlegetik.

Diplomáciai hárítás

A bukaresti külügyminisztérium szerint Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása és nem volt magyarellenes. A román külügyminisztérium úgy véli, az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román–magyar kapcsolatok fejlesztését. (MTI)

Nacionalista versengés

A román belpolitikai válsággal és a nacionalista versengéssel magyarázható Mihai Tudose miniszterelnöknek a magyar autonómiakövetelésekkel kapcsolatos durva kijelentése – mondta lapunknak Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója (képünkön). Romániában egy lappangó belpolitikai válság van, amely tavaly novemberben kezdődött el, amikor Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség. Az ügyben ez év végén születik ítélet, a PSD-n belül pedig utódlási harc vette kezdetét. A pártelnöki tisztségért küzd Mihai Tudose miniszerelnök, illetve Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, aki Dragnea embere. Ez egy hatalmi küzdelem, amihez a magyar ügyeket eszközül használják. Az a kérdés, hogy ebben a versengésben ki sajátítja ki jobban a nacionalista retorikát, mondta a szakértő, aki szerint az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumának esztendeje a nacionalizmus jegyé­ben zajlik, s minden párt így küzd a nagyobb népszerűségért. Barabás T. János úgy véli, Tudose azért is reagált ilyen durván a három erdélyi magyar párt autonómiakövetelésére, hogy blokkoljon bármiféle lehetséges párbeszédet ebben az ügyben.

A szakértő emlékeztetett, hogy a miniszterelnök a titkosszolgálatok embere, a Nemzeti Hírszerzési Akadémián oktatott és doktorált, s igyekszik jó kapcsolatokat kiépíteni Klaus Johannis államfővel, aki a titkosszolgálatokat koordinálja. Érdekes megfigyelni, hogy sem Johannis, sem a román belpolitikába gyakran beavatkozó amerikai nagykövetség nem határolódott el Tudose kijelentésétől, a román védelmi miniszter pedig éppen pénteken írt alá megállapodást amerikai páncélozott csapatszállító járművek beszerzéséről. (K. Z.)

 

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!