2017. február 25., szombat, Géza napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/a-muszlim-lanyoknak-is-kotelezo-az-uszasora-1316257/

A muszlim lányoknak is kötelező az úszásóra

A jövőben a muszlim vallású iskolás lányoknak is kötelező lesz koedukált úszásoktatásra járniuk Svájcban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az alpesi állam javára ítélt egy jelentős visszhangokat kiváltó per kapcsán tegnap, melyet egy svájci állampolgárságú, török származású házaspár kezdeményezett Bern ellen.

A szülők hét évvel ezelőtt fordultak az igazságszolgáltatáshoz, miután egy bázeli iskola visszautasította kérelmüket, melyben lányaik felmentését igyekeztek elérni a nemek alapján el nem különített úszástanfolyamtól, mondván, az nem összeegyeztethető a muszlim szokásokkal.

Az ügy a svájci jogorvoslati lehetőségek kimerítését követően került az EJEB elé. A bíróság ítélete szerint a svájci iskola eljárása nem sérti a szabad vallásgyakorlás alapvető jogát, és az oktatási hatóságoknak jogukban áll a tantervvel össze nem egyeztethető kérések megtagadása, különösen akkor, ha azok teljesítése hátráltatná a gyermekek társadalmi integrációját. Svájci oktatási hivatalnokok ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy van lehetőség a koedukált úszótanfolyam alóli felmentésre, mihelyt a gyermekek elérik a serdülőkort, amit a lányok az eset idején még nem töltöttek be.

Forrás: Reuters

A bíróság döntése értelmében a szülőknek ki kell fizetniük az akkoriban kiszabott, 1400 frank (400 ezer forint) összegű bírságot is, ami a jogi fórum véleménye szerint igazságos és arányos volt. Az ítélet indoklásakor az EJEB bírói testülete külön megjegyezte, hogy kezdetben a svájci hatóságok rendkívül rugalmasan álltak az ügyhöz. Felajánlották a szülőknek, hogy a lányok a szokásos úszódressz helyett az egész testet fedő burkiniben menjenek a foglalkozásra, és külön öltözőben cseréljenek ruhát. A szinte egész Svájc területén kötelező úszásoktatás komoly súrlódásokat okozott az elmúlt években a muszlim bevándorlók és a többségi társadalom között. Az integrációra jelentős hangsúlyt fektető svájci hatóságok tavaly megtagadták két muszlim vallású tinédzserlány állampolgársági kérelmét is, akik korábban nem vettek részt az iskola által szervezett úszástanfolyamon.

Kiemelt

Rosalia időnként pislog

Az ereklyetisztelet nem kizárólag keresztény sajátság, a buddhizmusban, hinduizmusban, iszlámban egyaránt előfordul – ám megerősödése legtöbbször külső hatás következménye.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás helyre tette a Momentumos srácokat

Hatalmas fityisz a ballib csipet csapatnak.

A Momentum esete a Népfronttal

Tagtoborzó szavazás.

Elképesztő mélységekbe süllyedt a Momentum

Az alelnök a hazugságnál is messzebb ment.

Simicska, Kálmán Olga, meg az Index

Megmosolyogtató interjú a Simicska érdekeltségébe tartozó portálon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!