2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/a-karib-tersegben-pusztit-a-hurrikan-2186116/

A Karib-térségben pusztít a hurrikán

A hurrikán nem kíméli majd Kubát sem, Floridába a hét végén ér

Hiába minden óvintézkedés, már legalább tíz ember életét követelte a Karib-térségben tomboló Irma hurrikán. A régióban példa nélküli erősségű vihar nem kímélte a kisebb szigeteket, most Florida felé tart.

Viharos eső zuhog Panamában a Karib-tenger partján. Félelmetesen magasak a hullámok, hideg szél fúj, mintha csak ősz lenne. A trópusi régióban azonban nem létezik ősz: a viharos időt a közelben járó Irma okozza. „A hurrikánok érkezése előtt a kormány mindenkit tájékoztat a teendőkről. Ha nincs szükség evakuálásra, akkor maradnak az otthoni praktikák.

Fotó: Europress/AFP

Jóformán egyetlen ép ház sem maradt a francia–holland Szent Márton-szigeten

A vihar idején ne maradj a házban, és jó messzire került el a fákat is” – magyarázza a hetvenéves Mahin a Karib-tenger partján. „Az Irma elkerül minket, de a hatása érezhető” – utal a viharhullámokra. „Ilyenkor a part menti szigetek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Mivel a vízszint megemelkedik, a kikötött hajók rendszeresen eltűnnek.” A helyiek a vihar után napokig keresik hajóikat a vízben, hiszen ezek nekik a megélhetést jelentik. A vihar még nagyobb veszélyt jelent az otthonokra, a házak ugyanis a karibi térségben egyszerű nádszerkezetűek.

Fotó: MTI/EPA/Gerben van Es

Kő kövön nem maradt a Szent Márton-szigeten a szuperciklon után

Az Irma ráadásul nem egyszerű hurrikán: 1928 óta nem mértek hasonló erősségű vihart ezen a vidéken. A legmagasabb fokozatú, azaz 5-ös erősségű Irmát több mint 280 kilométer per óra sebességű szél kíséri. A helyiek leszakadt tetőkről, összetört autókról és kitépett fákról számoltak be. A viharhullámok rengeteg otthont elsodortak, és több ezren maradtak fedél nélkül. – Már több hurrikánt megéltünk, de ilyesmit még nem tapasztaltunk – mondja a legmagasabb erősségű hurrikánról egy helyi lakos Antiguán.

Az Irma először Antigua és Barbuda szigetén csapott le. Gaston Browne miniszterelnök szerint az épületek legalább 95 százaléka károkat szenvedett. – Teljes a rombolás. A sziget szó szerint víz alatt áll. Jelenleg alig lakható – fogalmazott. A hurrikán hasonló pusztítást végzett a félig francia, félig holland fennhatóságú Szent Márton-, valamint a Saint-Barthélemy-szigeteken, amelyek jelenleg megközelíthetetlenek.

A kisebb szigeteket követően az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Ricót érintette a szuperciklon, majd a brit Anguillán és a Virgin-szigeteken tombolt. A légi közlekedéssel elérhető szigetekre már megérkeztek az európai és amerikai mentőcsapatok. Az Irma jelenleg a Dominikai Köztársaság felé tart, hogy majd Kubára és a Bahama-szigetekre csapjon le. Floridát a hét végén érheti el, az amerikai vezetés szükségállapotot rendelt el.

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!