Az üzemeltetők nívós gasztronómiai tartalommal, házi készítésű süteményekkel, fagylaltokkal, prémium minőségű, gondosan összeválogatott alapanyagokból készült ínyencségekkel főúri kényeztetésben részesítik a betérő vendégeket.
A kávézó nemcsak megjelenésében, enteriőrjében illeszkedik az arisztokratikus miliőhöz és a pompás kerthez. A Helikon Kastélymúzeum részeként, a Festetics-örökséghez méltó hely, amit a habos kávé és a sütemény egymásra rímelő „költeményéből” is érzékelhetünk. A barokk kastélyban a múltba révedő áhítat összefonódik a XXI. század emberének korszerű kiszolgálásával.
Szita Balázs vállalkozó több évet töltött el itáliai vidékeken, ahol megtanulta, hogy a napjainkban oly népszerű gasztronómiai ínyencségek komponálásához az alapanyagot is gondosan kell válogatni és elhozni akár messzi földről is a vendégeinek. Kis túlzással: egyenként szükséges válogatni a kávészemeket is. Elismert baristáról van szó, hiszen egy északolasz városban is az ő útmutatása szerint pörkölik a brazil kávét. Az ízvilágot, a kávé erősségét Keszthelyen is maga tudja meghatározni.
A kávézóban összeolvad tér és idő. A percek múlását csak a különleges antik óragyűjtemény jelzi, mely a XVII. századtól 1924-ig ívelve, mintegy kétszáz órakülönlegességgel díszíti a termeket. Akárcsak az egész Helikon Kastélymúzeumban, itt is otthonosan érezhetjük magunkat: vendégségben Festeticséknél.
Mary Hamilton és a sütemények
A kastélykávézóban minőségi olasz keverékből készítik a kávécsodákat. Tizenötféle különlegesség közül lehet választani. A kínálat sokat elárul a kényeztetés fokáról: hosszú kávé, jó testes konyak, házi készítésű fagylalt és saját készítésű roletti. Természetesen saját készítésű, klasszikus kávéházi tejszínhab teszi igazán finommá és emlékezetessé az ízkavalkádot. „Mary Hamilton kedvencét” pedig presszókávé, Baileys és olasz fagylalt alkotja. Így, nyáron igazán frissítő a Magyarországon még nem annyira elterjedt, ám Olaszországban roppant népszerű „caffe crema” is, ez az igazi krémes kávékülönlegesség.
Olasz receptek alapján készül számos közkedvelt sütemény is. A bodzás-lime-os sajtkrémtorta, a mandulás-csokoládés sajtkrémtorta, a svéd répatorta, a trüffel csokimázzal, az angol gyömbéres túrókrémtorta, a brownie- és a pannacotta-variációk közül mindenki talál ízlésének megfelelőt. A cukrászati remekekben is közös nevező, hogy a mediterrán ízlésvilágnak megfelelően frissítően lágyak legyenek a sütemények is.