2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/virtualis-ter-marad-iden-meghatarozo-penzpiacon-2629225/

A virtuális tér marad idén is meghatározó a pénzpiacon

A bitcoin mellett már megjelent egy regionális versenytárs
A tavaly indult trendnek idén sem látszik a vége, a blokklánc kriptovalutáknak nevezett virtuális pénzek jelenthetik a legfőbb kérdést a befektetőknek és a piacszabályozóknak egyaránt. A bitcoin hektikus értékváltozásai olyannyira lefoglalták a megfigyelők figyelmét, hogy eközben szinte feledésbe vész, hogy a blokkláncon túl is van élet, máshol is mutatkoznak érdekes történetek az elektronikus fizetésekkel kapcsolatban.

Magyarországot sem kerüli el a nemzetközi trend, nálunk és térségünkben is nagy az érdeklődés a virtuális pénzek iránt, amelyek árfolyama akár napon belül képes a menny és a pokol között csapongani. A háztartási megtakarítások nem erre valók, viszont ha van befektetni való pénz és kellő kalandvágy, ez a lehetőség 2018-ban is vonzó útnak látszik.

A 2017-es év legmeghatározóbb története, a bitcoin árfolyamának elszállása idén is kiemelt kérdés marad a befektetői körökben. Egyetlen érme már most több millió forintnak megfelelő dollárt ér, és elméletileg még jócskán mehet felfelé az ár. Mivel azonban nincs a pénz mögött megfogható tartalom, ugyanúgy benne van a pakliban a katasztrofális összeomlás lehetősége is. Mindezt jól mutatja, hogy nem ritka a bitcoin árfolyamának napon belüli 20-30 százalékos kilengése.

Fotó: Reuters

Telefonon pillanatok alatt ellenőrizhető az árfolyam alakulása

Év vége előtt épp ezért megismételte figyelmeztetését a hazai piacfelügyelet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újból óvatosságra intette a befektetőket, különösen a háztartásokat, amelyek gyors meggazdagodási lehetőséget látnának a rendkívül kockázatos befektetésben.

Mindezt úgy, hogy a bitcoin alapjául szolgáló blokklánc-technológia felhasználhatóságát és a kriptovaluták lehetőségeit az MNB és más központi bankok és kormányzatok is vizsgálják. A súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela decemberben jelentette be, hogy kripto­valuta-kibocsátással próbálná megoldani problémáit, hasonló terveket dédelget az angliai jegybank is.

Eddig is voltak már új kibocsátások, várhatóan lesznek is, és a hullám a térségünket is elérte. Idén márciusban Svájcban tervezik a korona elsődleges kibocsátását, ami mögött a Csíki Sör székelyföldi gyártója áll. A tervek szerint a fizetőeszközt sokkal szélesebb körben lehet majd használni, mint a bitcoint, ezzel egyben jobb terméket is ígérnek, mint a nemzetközileg legismertebb kriptovaluta.

Azonban nem csak a blokklánc az egyedüli fontos jelenség a pénzpiaci virtuális fejlesztésekben. Idén minden bizonnyal több hazai nagyobb és kisebb bank is előáll majd újításokkal, ­például új mobilfizetési lehetőségekkel, illetve újabb saját vagy vásárolt fejlesztésekkel. Eközben ezen a területen a start­upoknak is mutatkoznak lehetőségek.

Például nemrég jelenthette be a ­Barion, hogy egy cseh kockázati tőkealappal kötött megállapodás eredményeként hatmillió eurós befektetéshez juthat. Ezzel többek között a hazai piacon már most is sok helyen ismert fizetési szolgáltatás nemzetközi ismertségét tervezik erősíteni.

Mint azt a cég vezetői elmondták, a cél az, hogy a fizetési felületen keresztül tetemes mennyiségű adatot gyűjthessenek, ezek feldolgozásából a mostaninál sokkal hatékonyabb, ennek eredményeként pedig értékesebb árusítási modellt állítsanak elő.

Egy ilyen üzleti elképzelésnek a legjobb végkifejlete az lehet, ha beépül egy olyan óriás rendszerébe, mint amilyen az Amazon vagy az Alibaba. Ezekről, és hasonló oldalakról Magyarországon is sokan rendelnek, vagy akár csak érdeklődnek, és látható, hogy az adott oldalak a korábbi érdeklődéseknek megfelelni igyekvő újabb ajánlatokat is feldobnak.

A ­Barion a begyűjtött adatokkal ezt a megközelítést tökéletesítené.

Kiemelt

Hejce örökké a gyász szimbóluma

Tizenkét éve közös veszteség ért bennünket. Nemcsak egy szomszédos ország katonáit, hanem barátainkat veszítettük el – fogalmazott Simicskó István.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!