2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/virsli-ujratoltve-dragulhatnak-hustermekek-augusztustol-1786885/

Virsli újratöltve: drágulhatnak a hústermékek augusztustól

Nyártól csak fantázianevekkel hozhatók forgalomba a gyengébb minőségű készítmények
A Magyar élelmiszerkönyv módosítása szerint augusztus elsejétől már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Az intézkedés hatására egyesek a receptúrát, míg mások a termék megnevezését módosítják majd, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatnak majd a vásárlók. A gyártók attól tartanak, hogy a drága és bonyolult ellenőrzés miatt a hatóságok nem tudják kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő termékeket, ezzel pedig a tisztességes vállalkozások kerülhetnek versenyhátrányba.

Bár a hazai húsipar szereplői korábban jelezték, hogy a Magyar élelmiszerkönyv nyáron életbe lépő módosítása nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, nem várható lazítás a szabályozásban. A Földművelésügyi Minisztériumtól megtudtuk: elegendő idő volt ahhoz, hogy az ipar felkészüljön a változásokra. A többek között a virslik és a felvágottak esetében magasabb hústartalmat előíró szabályozás már tavaly óta hatályban van, az alkalmazására azonban egyéves átmeneti időt biztosítottak, így az előírásokat augusztus 1-jétől kell kötele­zően alkalmazni.

A lapunknak nyilatkozó iparági szereplők más-más stratégiát követve próbálnak megfelelni a szigorításnak. Míg egyes termékeknél a hústartalom emelésével módosítják a receptúrát, addig egyéb készítményeknél – az eddigivel azonos minőség mellett – különböző fantázianevekkel kerülik ki a szigorítást.

Forrás: Bach Máté

A gyártók szerint a változások elején a vásárlók is értetlenkedhetnek, mi került az új címkével szereplő áruk csomagolásába

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a Pick Szeged Zrt.-t magában foglaló Bonafarm-csoport PR- és vállalati kapcsolatok igazgatója lapunknak elmondta: ez utóbbi esetben a gyártók termelési költségei ugyan nem emelkednek, viszont számítaniuk kell a vásárlóközönség értetlenkedésével. A receptúra módosítása mellett döntő cégeknek pedig arra kell felkészülniük, hogy a növekvő költségeiket csak nehezen tudják majd érvényesíteni az értékesítési áraikban. – Ha a kereskedelem elutasítja az áremelést, az súlyos helyzetet teremthet a jogszabálykövető cégek számára. Az ágazat szereplői abban reménykednek – hívta fel a figyelmet Éder Tamás –, hogy az áruházláncok partnerek lesznek abban, hogy a szigorodó szabályozás miatt emelkedő költségek megjelenjenek az árakban. A hatóságnak pedig azt kell biztosítania – folytatta –, hogy a jogkövető cégek ne kerülhessenek hátrányba.

Szerinte a legnagyobb hangsúlyt az importtermékek ellenőrzésére kell helyezni, hiszen a magyar szabályozás ezzel a módosítással a legszigorúbbak közé lépett az EU-n belül. – Ha az ellenőrzések nem lesznek hatékonyak, és piacon maradhatnak olyan külföldi vagy hazai termékek, amelyek nem felelnek meg az adott termékelnevezéshez kötődő követelményeknek, az súlyosan sértheti a versenyegyenlőséget és a jogkövető cégek érdekeit – jegyezte meg. A Pick-termékek túlnyomó többségét egyébként nem érinti a szabályozás, így a receptúrák módosítására sincs szükség. Ugyanakkor azon kereskedelmi márkás termékek között – amelyeket az áruházláncok útmutatásai alapján állít elő a társaság – vannak olyanok, amelyeknél a termékjelölést, illetve a receptúrát kell módosítani. Ezzel együtt a nyomtatott csomagolóanyagokat is le kell cserélni, ami többletköltséggel jár. – Vélhetőleg az áruházak saját márkás húskészítményeihez is drágábban juthatnak hozzá a fogyasztók – mondta Éder Tamás.

Keleti Zsolt, a Sága Foods Zrt. vezérigazgatója lapunknak jelezte: a nagyobb változás a hús és a csontról mechanikusan lefejtett hús felhasználhatóságában rejlik. Az olcsóbb alapanyag helyett a virslik és a párizsik esetében is magasabb minőségű és ­értelemszerűen drágább összetevőket kell ­használniuk. – A pulykapárizsinkat a vásárlók már Füstlizerként találják meg az üzletekben. Lesznek olyan termékeink is, amelyek a fogyasztói árelvárások miatt kikerülhetnek a „virsli” és „párizsi” elnevezés alól – emelte ki. Keleti Zsolt szerint a javuló minőség mellett a növekvő munkaerőköltségek is elengedhetetlenné teszik az áremelést. A Sága az év elején már módosította az árakat, és szerinte jövőre is kisebb drágulásra számíthatnak a fogyasztók.

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője szerint versenyelőnybe kerülhetnek azok a termékek, amelyek nem szerepelnek az előírásban. – Fennáll a veszélye annak, hogy a vásárlók a minőségi termékek helyett még inkább az olcsóbb készítményeket keresik majd a boltokban, ami népegészségügyi szempontból sem jó – emelte ki. A Gyulahús az új szabályozás ismeretében, másrészt a kínálat minőségének javítása érdekében a májas termékek májtartalmát már tavaly 25 százalékra emelte, illetve a készítmények sótartalmát is mérsékelték, a hústartalmat pedig növelték. Az ügyvezető szerint a termékeik megnevezését az élelmiszerkönyv előírásait figyelembe véve tüntetik fel. Az áremelés Daka Zsolt szerint is elkerülhetetlen lesz, ugyanakkor félő, hogy a költségek egy részét így sem tudják érvényesíteni az átadási árakban. Ezzel pedig nemcsak a vállalat eredményessége romlik, a fejlesztésekre is kevesebb jut.

Kiemelt

Hármas fokozatot mutat a milánói skála

Beszéljünk egy kicsit az elmúlt években talán nem is méltatlanul háttérbe szorult olasz futballról, annak is egykoron volt – s talán újra megerősödő – milánói fellegváráról.

Poszt-trauma

Vajon mit rombol majd a Momentum vidéken?

Az olimpiát már „megoldották”.

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!