2017. május 29., hétfő, Magdolna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/vevo-orulhet-csalo-nem-1520482/

A vevő örülhet, a csaló nem

Közel harmadával nőhet a forgalomban lévő bankkártyaterminálok száma
Több mint 30 ezer új bankkártya-elfogadó berendezés kerülhet forgalomba az országban a szaktárca támogatási programjának köszönhetően. Várhatóan több olyan cégnek is lehetősége lesz bevezetni a kártyás fizetést, amelyeknél eddig ez nem volt kifizetődő.

Hét fizetési szolgáltató segítségével 30 200 darabbal, azaz közel harminc százalékkal nő a bankkártyaterminálok száma az országban – közölte a hét végén a Nemzetgazdasági Miniszté­rium (NGM). A kormány korábban programot hirdetett a modern elektronikus fizetési módok elterjesztéséért, a szolgáltatók ebben a kezdeményezésben vesznek részt.

Az érintettek az új eszközök beszerzésére nyújtott támogatásért cserébe vállalták, hogy kedvezményt nyújtanak a terminált igénylő kereskedőknek. Ennek megfelelően a telepített készülékek használatáért a kártyás forgalom legfeljebb egy százalékának megfelelő díjat számíthatnak fel.

Forrás: Bach Máté

A feketézés letörésében is szerepe lehet az új eszközöknek

A kisebb forgalmú vállalkozások korábbi díjterhelése gyakran 3 és 5 százalék között mozgott. Az intézkedés alapján a belépők a csatlakozási díjon is spórolhatnak, ami az NGM szerint eddig a 20-30 ezer forintot is elérhette. A programban telepített termináloknál ez megszűnik, kizárólag a forgalom legfeljebb egy százalékát kitevő jutalékot kell fizetni, ezzel pedig az a cél, hogy azok a kisebb forgalmú üzletek is elektronikus fizetési lehetőséget kínálhassanak vevőiknek, amelyek a támogatás nélkül amúgy ezt nem tehetnék meg.

Az, hogy közel harmadával növekszik az elfogadói hálózat, jelentős területi eltéréseket is kiegyenlíthet. Míg Budapesten vagy az ország nagyobb városai­ban ma már furcsállhatják a vevők, ha nem lehet kártyával fizetni a boltban vagy az étteremben, más térségekben még – ezek szerint – bőven van hely 30 ezer vagy akár több terminálnak is.

A bejelentéssel egy időben az NGM újfent kiemelte a program nemzetgazdasági szintű előnyeit is, amelynek lényege, hogy kevesebb legyen a készpénzhasználat. Az elektronikus fizetés térnyerésével csökkenhetnek a költségek, és ami talán a legfontosabb, visszaszorulhat az adóelkerülés.

A készpénz pedig Magyarországon továbbra is népszerű. Azzal együtt, hogy a kereskedelmi bankok sok fiókot bezártak, és igyekeznének a készpénzmentes fizetés irányába terelni ügyfeleiket, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 negyedik negyedévében 4995 pénzkiadó automata üzemelt az országban. Ez pedig nem a csökkenés irányába mutat, hiszen 2010 első negyedévében 4806 darabos állományt tartottak nyilván.

Mint azt az NGM a program részleteiről közölte, a szolgáltatók támogatási igényt nyújthattak be, hogy saját igényeiknek megfelelően hány darab új bankkártya-leolvasó telepítését vállalják. Az igénylők terminálonként 80 ezer forintot, összességében 2,416 milliárd forint eszközbeszerzési támogatásban részesültek, amelyből 30 200 darab új bankkártya-elfogadó hely létesül. Az összeget kizárólag új, korszerű bankkártya-elfogadó terminálok beszerzésére fordíthatják.

Hirdetés

Kiemelt

Századvég: Orbánt több mint kétszer annyian választanák mint Botkát

Az, hogy Botka László ellenzi a magyar határon megépült kerítést, a válaszadók többségénél népszerűtlenné teszi a szocialisták jelöltjét.

Poszt-trauma

Egyre bővül a putyinisták listája

Mindenki, aki találkozik az orosz elnökkel, vagy csak Orbán?

Botka nem ismeri Magyarország államformáját!

Óvodásokhoz szólt Botka beszéde.

A kép, amitől a nemzeti oldalnak elállt a lélegzete

Titokzatos öltönyös alak tűnt fel a First Ladyk csoportképén.

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!