2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/veszelyes-farsangi-maszkok-fele-321850/

Veszélyes a farsangi maszkok fele

A farsangi időszakban gyakoriak a jelmezes összejövetelek az iskolákban, óvodákban is, a gyermekeknek óriási választékban kínálnak állatokat, mesefigurákat és különféle hősöket ábrázoló álarcokat a boltokban. Az alkalmi maszkok és jelmezek jellemzően nem túl tartósak, főként műanyagból, illetve műszálas anyagokból készülnek, amelyek az ilyen termékekből gyakran kimaradó, úgynevezett égésgátló adalék nélkül viszont jól égnek. Elég egy közelben lévő gyertya vagy más forró tárgy, nyílt láng a mulatság idején – figyelmeztetnek a fogyasztóvédők.

A néhány száz forintos, égésgátló nélküli műanyag álarcok gyorsan, nagy lánggal égnek, így baj esetén igen hamar nagy felületű sérülés alakulhat ki. Ugyancsak égésveszélyesek a különféle díszítőelemek is, mint például a madártoll, a paróka és a szőrméből készült sapka. A gyermekek esetében az égésveszély különösen nagy kockázatokkal jár, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavaly vizsgálat alá vonta a kiskereskedelemben kínált farsangi kiegészítőket, az eredmény pedig lesújtó lett. A hivatal laboratóriuma által tesztelt harminc terméknek ugyanis éppen a fele nem felelt meg a szabványok által támasztott követelményeknek, ezeket a termékeket utóbb ki is vonták a forgalomból.

Azonban a gyártók és az árusok beszerzési forrásai ebben az esztendőben is ugyanazok. Emiatt a szúrópróbaszerű ellenőrzések a mostani farsangi szezonban is zajlanak, ezzel együtt az NFH arra figyelmeztet: nagyon fontos a szülői felelősség.

A játék hevében még felelőtlenebbek a gyerekek, így fokozottabban kell rájuk figyelni. A gyermekeket ne engedjünk nyílt láng vagy forró tárgy közelébe. A kicsiknek nincs veszélyérzetük, ez idővel saját tapasztalataik és a nevelés révén alakul ki – hangsúlyozzák a szakértők.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Bernd Storck kihirdette a vb-selejtezős keretet

Több újoncot is beválogatott a keretbe a Feröer-szigetek elleni, szeptember 6-án sorra kerülő világbajnoki selejtezőjére a kapitány.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!