2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/varhatoan-osszel-szuletik-dontes-kozalkalmazottak-beremeleserol-1951546/

Várhatóan ősszel születik döntés a közalkalmazottak béremeléséről

Hétfőn reggel nehézkes lesz az önkormányzati ügyintézés, sztrájkolnak a dolgozók
Nem várható gyors döntés azon közalkalmazottak és önkormányzati tisztségviselők béremeléséről, akik eddig kimaradtak az életpályamodellekből. Az ezzel kapcsolatos munka akár őszig is elhúzódhat – értesült a Magyar Idők. Úgy tudjuk, a kormányzati szándék megvan a fizetések rendezésére, azonban több tényező is nehezíti a konkrét lépéseket, többek között az, hogy az alkalmazottak munka­adója nem az állam, hanem az önkormányzat, így elsősorban a településeknek kellene megoldaniuk a bérkérdést. A hétfői munka­beszüntetést megtartja a szakszervezet.

Előreláthatólag csak őszre várható döntés a közalkalmazottak, köztisztviselők béremeléséről – tudta meg a Magyar Idők. A bérrendezés azokat az első­sorban önkormányzati munkavállalókat érintené, akik kimaradtak a közigazgatási átszervezésekből, így nincs életpályamodelljük. Habár a Magyar Államkincstár dolgozói júliustól és januártól 25 százalékos, a vízügy dolgozói pedig szeptembertől 15, majd januártól újabb 15 százalékos emelést kapnak, az önkormányzati dolgozók esetében az ilyen jellegű döntést több tényező is nehezíti. Úgy tudjuk, a kormány mindenképpen megoldást talál az érintett közalkalmazottak fizetésének rendezésére.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője kérdésünkre elmondta, az esetleges bérmegállapodást nehezíti többek közt, hogy az állami, járási, önkormányzati tisztségviselők, a honvédségi közalkalmazottak, de akár a pedagógudok, egészségügyi dolgozók mára a törvényhez kapcsolódó rendeleti szabályok miatt több ponton is eltérő feltételekkel foglalkoztatottak. A szakszervezeti vezető példaként említette, akár a pedagógusoknál, akár az egészségügyben életpályamodelleket vezetett be a kormány, amely magában foglalta az illetmények rendezését is.

Ugyanakkor akik ebből kimaradtak – például az önkormányzatoknál foglalkoztatottak, vagy a belügyi közalkalmazottak – nem részesültek béremelésben az elmúlt években. Emiatt a régi, mára elavult, felülvizsgálandó bértáblát alkalmazzák ezeken a területeken, amely jelentősen összecsúszott, kiüresedett, sokan pedig a garantált bérminimumért dolgoznak, így az esetleges emelésnek szükségszerűen be kell következnie.

Fotó: Havran Zoltán

A fizetések rendezéséhez szükséges összeget a településeknek kell kigazdálkodniuk

Ráadásul az alkalmazottak jelentős részét az önkormányzat foglalkoz­tatja, így a béremeléseket a településeknek kellene kigazdálkodniuk, amit szintén árnyal, hogy bizonyos városok között jelentősek a költségvetési különbségek. Mészáros Melinda felidézte: a kormány már adott korábban kompenzációt a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének kigazdálkodásához. Hozzátette: mindenképp indokolt, hogy a kormány folytassa az egyeztetéseket a közalkalmazotti jogviszonyban állók helyzetének hosszú távú megoldása érdekében.

– Megtartják a hétfőre hirdetett köztisztviselői, közalkalmazotti sztrájkot a munkavállalók – mondta kérdésünkre Boros Péterné, a munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál reggel nyolc és tíz óra között szünetel az ügyintézés, ki­véve a sürgős eseteket, a munkavállalók azonban bemennek munkahelyükre. Felidézte, csütörtökön ülést tartott a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács az érintettek bérrendezésével kapcsolatos kérdésekben, de előrelépés nem történt. Az egyeztetések várhatóan két hét múlva folytatódnak. A Magyar Államkincstár dolgozói, valamint a vízügy munkavállalói nem vesznek részt a sztrájkban, mivel ők már kaptak ígéretet a fizetések rendezésére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, az önkormányzatoknak kellene rendezniük dolgozóik bérét. Felidézte, tavaly hat és fél milliárd forintot fizettek ki a települések különböző jogcímeken jutalmakra, amiből béreket is emelhetnének. A miniszter későbbre ígért döntést a dolgozók bérrendezésének mikéntjéről.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!