2017. május 25., csütörtök, Orbán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/varga-mihaly-szerint-szo-sem-lehet-kozterhek-emeleserol-1500103/

Varga Mihály szerint szó sem lehet a közterhek emeléséről

A bankadónál négyszer többet venne ki a társadalom zsebéből a szocialisták javaslata
Megdöbbentő, hogy bár majdnem egy év még hátravan a választásokig, a szocialisták már most adóemelésen gondolkodnak – így kommentálta lapunknak a nemzetgazdasági miniszter, hogy az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne. Varga Mihály leszögezte: helytelen megsarcolni azokat, akik adózott jövedelemből vesznek otthont a családjuknak. A kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. A szaktárca már dolgozik az újabb intézkedésen, így a cégek számlázását is bekötik majd az adóhivatalhoz.

Vagyonadót vezetne be az MSZP, ha megnyerné a 2018-as parlamenti választást – erről a párt miniszterelnök-aspiránsa, Botka László beszélt a napokban. Szeged polgármesterének közlése szerint az új adóval évente háromszázmilliárd forintot szednének be a szocialisták által gazdagoknak minősített személyektől, az így elvont pénzeket pedig a szegényebbek között osztanák szét. Vélhetőleg bizonyos ingatanokra, vagyontárgyakra és fizetésekre vetnék ki az új terhet.

– Megdöbbentő, hogy bár majdnem egy esztendő még hátravan a választásokig, az MSZP-ben már most adóemelésen, új közterhek bevezetésén gondolkodnak – mondta a Magyar Idők kérdésére a nemzetgazdasági miniszter. ­Varga Mihály leszögezte: az ellenzéki pártokkal ellentétben a kormány semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik, s nem is tervez ilyet. – Az állami bevételeket a tehernövelés helyett úgy garantáljuk, hogy visszaszorítjuk a feketegazdaságot, vagyis megpróbáljuk minden érintettől beszedni az előírt adót – mondta a tárcavezető.

Forrás: Kurucz Árpád

Felgyorsítjuk azt a munkát, amely az online számlázás bevezetéséhez szükséges – mondta a miniszter

Ezt a célt szolgálta korábban az online pénztárgépek rendszerbe állítása és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus adóhivatali szisztéma elindítása: az intézkedések az elmúlt két évben két-háromszázmilliárd forintnyi többletbevételt hoztak. A digitalizáció révén hamarosan újabb elemmel bővül a Nemzeti Adó- és Vámhiva­tal feketegazdaság elleni eszköztára. – Idén felgyorsítjuk azt a munkát, amely az ­online számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság – mondta Varga Mihály, majd szavait nyomatékosítva úgy fogalmazott: nem tarja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak. – Bármilyen új vagyonadó ötletét nem lehet támogatni a mai viszonyok között – húzta alá.

A miniszter a középosztály szélesítéséről is ejtett néhány szót. Úgy véli, amennyiben hasonló nívón szeretnénk élni, mint Nyugat-Európa egyes népei, akkor a következő években Magyarországon a munka kell, hogy a legfontosabb legyen. Jobb minőségű munkára, nagy hozzáadott értékre és versenyképes gazdaságra van szükség. Ezt munkahelyteremtéssel és az adók csökkentésével támogathatja a mindenkori kormány. Ám a segélyezés – ellenzéki ígére­tekben szereplő – előtérbe helyezése, a teljesítménytől és a szociális helyzettől független állami támogatások kifizetése ezzel csak ellentétes hatást válthatna ki.

Az utóbbi időszak adóbevételi adatainak fényében egyébként korántsem tűnik csekélynek az a háromszázmil­liárdos tétel, amelyet az MSZP a vagyonadóból szeretne évente beszedni. Érdemes felidézni: például tavaly 1700 milliárd forint folyt be személyi jövedelemadó címén a közkasszába, az új szocialista közteher tehát a 4,5 millió polgár által lerótt éves összeg hatodát tenné ki. ­Megemlíthető az is, hogy a cégek a múlt évben hétszázmilliárd forintot róttak le társasági adóként, a tervezett ellenzéki adó ennek majdnem a fele volna.

A vagyonadóból nagyjából annyit szedne be az MSZP, mint amennyit tavaly a dohányosok befizettek a cigaretta és más dohánytermékek után felszámított jövedéki adóból, utóbbi tétel ugyanis megközelítette a háromszázmilliárd forintot. Az pedig különösen érdekes színben tünteti fel a baloldali terveket, hogy idén nagyjából hetvenmilliárd forintot fizethetnek be a pénzügyi szereplők bankadó címén a költségvetésnek. Ennél négyszer többet venne ki a társadalom zsebéből a MSZP vagyonadója.

Hirdetés

Kiemelt

Magyar gyökerekkel Argentínában

Hamarosan tiszteletbeli konzulátus nyílik Észak-Argentínában, a Chaco provinciában található Villa Ángela településen, ahol még a polgármester is magyar.

Poszt-trauma

Az agresszió bármikor megismétlődhet!

Olga néni karjaiban kötnek ki, pedig egy gyermekpszichológus többet érne.

Újabb dermesztő Soros-akta került nyilvánosságra

800 millió dollárral fogad a spekuláns.

Liberálisék már kezdik: nem is volt terrorizmus Manchesterben

Majd ők megmondják.

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!