2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/van-megoldas-az-alberleti-dij-csokkentesere-2057950/

Van megoldás az albérleti díj csökkentésére

Robbanásszerűen nőtt az albérletkínálat az elmúlt két hétben az Ingatlan.com szerint. Jelenleg országosan több mint tízezer kiadó lakást találni, ami tizedével haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtti szintet. Budapesten például nyolcszázzal nőtt az elérhető kínálat két hét alatt. A hirdetési oldal lapunknak küldött kimutatása szerint a fővárosban egy év alatt 140 ezer forintról 150 ezerre nőtt az átlagos bérleti díj, de a vidéki egyetemi városok közül Szombathelyen vagy Dunaújvárosban másfélszer többet kérnek a tulajdonosok.

– Sok diák családjának jelentős anyagi terhet jelent a bérelt lakás, de vannak megoldások, amelyekkel csökkenthetők a költségek – mondta lapunknak Ba­logh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. A jelenlegi szabályozás például lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményben tanuló, 25 évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák. E megoldás előnye, hogy a pénztári befizetések után 20 százalékos, évente legfeljebb 150 ezer forint értékű adókedvezmény jár.

A Balla Ingatlan szakértői szerint ma Budapesten már olyan magas árszintről van szó, hogy a bérlők tűrőképességük határánál járnak. A belvárosban szinte lehetetlen normális áron albérletet találni, mert noha néhány tulajdonos visszatért a hosszú távú kiadáshoz, ragaszkodnak az Airbnbvel elérhető profithoz, és irreális árat kérnek a lakásukért. Emiatt érezhetően megerősödött az igény a diákok, illetve szüleik részéről az eladó lakások iránt. A másik lehetőség a külső kerületekben lévő olcsóbb albérlet vagy több fiatal összeköltözése.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!