2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/valtozatlan-magyar-allaspont-exim-ugyben-2068426/

Változatlan a magyar álláspont Exim-ügyben

Megosztottak a vélemények az állami bank költségvetési besorolásáról
A magyar kormány szerint indokolatlan az Eximbankot a kormányzati szektorba sorolni, ezért nem változtatott korábbi álláspontján annak ellenére, hogy az európai statisztikai hivatal tanácsadó szervezete szerint a pénzintézetet is számításba kell venni a főbb gazdasági mutatóknál. A gazdasági tárca kiemelte: folytatódnak az egyeztetések az erősen megosztott szavazati aránnyal meghozott döntésről.

– A magyar álláspont változatlan: a hazai statisztikai hatóság szerint az Eximbank kormányzati szektorba sorolása szakmailag nem indokolt – közölte tegnap lapunk megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Mint a Portfólió.hu áttekintéséből kiderült, a magyar álláspont alulmaradt egy hosszú ideje tartó vitában, ami a külkereskedő vállalatokat támogató állami hitelintézet, az Eximbank statisztikai megítéléséről szól.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az Eximnek szerepelnie kell a központi kormányzati statisztikákban, míg a magyar kormány szerint erre nincs ok, a bankot működésének jellege miatt külön célszerű kezelni. Az Eurostat a vita miatt jelenleg fenntartásokkal kezeli a magyar adatszolgáltatást. Amennyiben a Központi Statisztikai Hivatal váltana, az kihatna a főbb makrogazdasági mutatókra, például megnövelné az államadósságot. Ez azért is problematikus, mert Magyarországnak saját jogszabályi és uniós szintű vállalásai is vannak az adósság csökkentésére. Kormányzati részről többször úgy nyilatkoztak, hogy a lehető legtovább kitartanak a hazai álláspont mellett.

Az Eurostat pénzügyi statisztikákat érintő kérdésekben illetékes tanácsadó szervezete, a CMFB nemrég publikálta a magyar Eximbank statisztikai besorolásával kapcsolatos szavazás eredményét. Ez alapján az Eximbank kormányzati szektorba sorolását javasolja. Mint azt lapunk kérdéseire válaszolva az NGM-nél kiemelték, fontos szempont, hogy a döntést meghozók álláspontja nemhogy nem volt egységes, de kifejezetten széttartó volt, nagyjából egyenlő arányban osztották az Eurostat álláspontját és a magyar álláspontot. Az 55 testületi tagból 25-en az előbbi, 24-en az utóbbi mellett tették le voksukat, hat tartózkodás mellett. – Továbbra sincs a vitában szakmai konszenzus, az nem tekinthető lezártnak – közölték a tárcánál. A magyar statisztikai hatóságok egymással és az Eurostattal is folytatják az egyeztetéseket.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!