2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/valsag-munkaeropiacon-lazadoznak-tesco-alkalmazottai-88426/

Nagyobb fizetést akarnak a kereskedelmi dolgozók

Bérfejlesztés nélkül súlyosbodik a szakemberhiány
Szabotálnák feladataikat és tömegesen jelentenének beteget decemberben a Tesco áruházlánc dolgozói, amennyiben érvényben marad a vállalatnál nemrég kihirdetett, az érintettek szerint az alkalmazottak érdekeit sértő karácsonyi munkabeosztás – értesült lapunk. Az alacsony fizetések és azzal aránytalan terhelés más áruházláncoknál is feszültséget okoz.

 

Felmondási hullám indult el a Tescónál. A tavalyinál jóval nagyobb, legalább tízszázalékos decemberi forgalombővüléssel számoló üzletláncnál egyre több áruházi középvezető és az eladóterekben alkalmazott dolgozó választ másik, jobban fizető állást a hagyományosan a legerősebb értékesítési időszakot jelentő karácsonyi szezon küszöbén – tudta meg a Magyar Idők. Az ágazatban a legnagyobb foglalkoztatóként jegyzett lánc dolgozói felismerték, noha a vállalati források rendelkezésre álltak volna a bérfejlesztésre, fizetésük mostanra jócskán elmaradt az uniós átlagtól. Ennek köszönhetően a két éve megszakítás nélkül gyarapodó bolti eladások közepette idehaza eltorzultak az e területen jellemző munkaerőpiaci folyamatok is.

Szabotálással fenyegetőznek a legnagyobb üzletláncnál foglalkoztatottak – Fotó: Mirkó István

Szabotálással fenyegetőznek a legnagyobb üzletláncnál foglalkoztatottak – Fotó: Mirkó István

A szakképzettek, valamint a kétkezi feladatok elvégzésére, a vásárlók kiszolgálására alkalmazott áruházi munkatársak elvándorlása miatt óriási leterheltségre számítanak a Tesco lapunkat informáló dolgozói az év végén. A cég munkatársai legújabban a vállalatnál a múlt héten kihirdetett, karácsonyi munkaidő-beosztás ellen emelték fel hangjukat. Vállalhatatlannak tartják, hogy december 24-én 12 órakor ugyan bezárnak az áruházak, ám a cég utasítása szerint az utolsó vásárló távozása után az egységek dolgozóinak szenteste napján akcióváltás miatt további három órán át kellene dolgozniuk. Az egyébként magát családbarát munkahelyként hirdető Tescóban az árufeltöltéssel, polcpakolással megbízott, havonta átlagosan nettó 70-80 ezer forintot kézhez kapó, túlnyomórészt női dolgozók emiatt például vidéken 17-18 óra előtt nem kezdhetnek bele az ünnepi készülődésbe, miközben a beosztásuk szerint karácsony második napján este fél tizenegyre vissza kell térniük az áruházakba éjszakai munkavégzésre a másnap hajnali nyitás miatt.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete lapunknak azt jelezte, az idei évre már feloldhatatlannak tűnő, munkaerő- és bérhiány miatti feszültség oda vezethet, hogy a dolgozók tiltakozásul szabotálni fogják a munkát a legforgalmasabb decemberi napokon. – A társaság szezonálisan alkalmazott plusz munkaerővel, akár diákmunkásokkal is megoldhatná a többletfeladatokat, nem pedig a dolgozók végső kizsákmányolása árán – fogalmazott Bubenkó Csaba elnök. Hozzátette, a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetésének kedvező társadalmi hatásai mára egyértelműek, s mivel advent összes vasárnapján eleve nyitva lesznek a boltok, a karácsonyi többletmunka különösen érzékenyen érinti a dolgozókat.

Azt is hangsúlyozta, hogy egyre több nyilvános fórumon hallatják hangjukat a lánctól távozó munkavállalók, ami szerinte jelzi a kiskereskedelemre nehezedő foglalkoztatási válság súlyosságát. A jelenség ugyanakkor nem csupán a Tescónál mutatkozik, az alacsony fizetések és azzal aránytalan terhelés más áruházláncoknál is okoznak feszültséget. Bubenkó szerint a Tesco hajlik rá, hogy engedjen a munkavállalói nyomásnak, főként, hogy a kormány a múlt héten jelezte, felülvizsgálja a multik foglalkoztatáspolitikáját.

Ennek kapcsán egyébként sokasodnak a vélemények arról, hogy átfogó bérfejlesztés nélkül hosszabb távon súlyosbodni fog az ágazat problémája, amely az áruházláncok részéről kívánna nagyobb teherviselést. Erre utalt például a Lánchíd Rádió Déli hírjárat című szombati műsorában Szanyi Tibor szocialista párti európai parlamenti képviselő is, aki elismerte, hogy szükségesek lehetnek az újabb piacszabályozó intézkedések a kormány részéről. Úgy fogalmazott, a jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy a multik degeszre keressék magukat, illetve kivigyék a pénzt az országból, aminek a magyar munkavállalók isszák meg a levét.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Dada Cabaret és cirkusz az Átrium idei évadában

Ötödik évadát indítja szeptemberben a budai Átrium Film-Színház, mely idén hét bemutatóval színesíti a főváros kulturális programkínálatát.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!