2016. augusztus 28., vasárnap, Ágoston napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/utanpotlasra-var-mezogazdasag-366445/

Utánpótlásra vár a mezőgazdaság

Riasztóan alacsony a képzett szakemberek száma a mezőgazdaságban, a különböző agrár-felsőoktatási szakokra évről évre kevesebb hallgató jelentkezik. Szakmai szereplők szerint a helyzeten mielőbb változtatni kell, a fiataloknak a gyakorlatorientált képzéssel és a növekvő jövedelmi kilátásokkal tehető vonzóbbá a mezőgazdasági életpálya. A múlt évben elindult duális képzés hatásai már érezhetők, az idén mintegy tíz intézmény tíz szakán választhatják ezt a képzési formát a hallgatók.

Még néhány napig, február 15-ig jelentkezhetnek a fiatalok a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A keretszámokat az idén is a piaci igények figyelembevételével alakították ki, a hiányszakmák ezért jelentős szerepet kapnak a felsőoktatásban. Az agrárszakokon az idén összesen 4461-en kezdhetik meg az alapképzést, míg a felsőoktatási szakképzésre 1836 főt vehetnek fel az intézmények. A mesterképzési keret 1646 fő, osztatlan mesterképzésre pedig további 170 hallgató nyerhet felvételt.

12_mg_CZ

Fotó: Kurucz Árpád

A duális képzés már az előző évben elindult, 2015 szeptemberében összesen 19 felsőoktatási intézmény és mintegy kétszáz cég csatlakozott a programhoz, amelyek közül öt intézmény nyolc agrárszakán indult el az új képzési forma. Idén szeptembertől már tíz intézményben tíz különböző alapszak érhető el ebben a formában.

– Fontos teendőnk volt a duális agrárképzés bevezetése – mondta a Magyar Időknek Palkovics László oktatási államtitkár. Jelezte: az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma elmarad a szükségestől, a duális képzések elterjesztése ugyanakkor pozitívan változtathatja meg ezt a trendet. Egyebek mellett azért, mert jobb elhelyezkedési esélyeket garantál a hallgatóknak, a díjazás pedig jelentős motivációt nyújthat a duális képzések választására – hívta fel a figyelmet.

Ennek fontosságát hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is. A szervezet támogatja ezt a képzési formát, és azt szeretné, ha a nagyvállalatok mellett minél több kis- és közepes gazdaság is bekapcsolódna a programba – jelezte. Ehhez adhat segítséget, hogy a tanulók után fizetendő felelősségbiztosítás díját a kamara átvállalja, így az esetleges veszteségtől sem kell tartaniuk az oktatást vállaló cégeknek.
Az utóbbi években rendre 10-15 százalékkal kevesebb hallgató kezdte meg tanulmányait az agrárfőiskolákon, -egyetemeken. A legutóbbi adatok szerint a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek kevesebb mint hét százaléka választja az agrárszakokat, ezt a nagyon alacsony arányt a következő években legalább tíz százalékra kellene emelni – mutatott rá a kamara elnöke. Véleménye szerint ebben segíthet az is, hogy az utóbbi öt év átlagában jól teljesített a magyar mezőgazdaság, az elérhető jövedelem emelkedése pedig a fiatalok pályaválasztási terveit is pozitívan befolyásolhatja.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, a Szent István Egyetem korábbi dékánja szerint égető szüksége van a magyar mezőgazdaságnak a jól képzett szakemberekre. A statisztika ugyanis ma azt mutatja, hogy az ágazatban dolgozók csupán három százalékának van szakirányú felsőfokú végzettsége, középfokú szakirányú végzettsége pedig a munkaerő tíz százalékának. – Azok a fiatalok, akik úgy döntenek, hogy az agrárium területén folytatják felsőfokú tanulmányaikat, biztosak lehetnek abban, hogy lesz helyük a jövő magyar mezőgazdaságában – jegyezte meg. A szakember szerint erős gyakorlati oktatásra van szükség, ennek alapfeltétele pedig a tangazdaságok működtetése, ahol nemcsak a termelésre, hanem a kutatásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Tőzsér János, a Széchenyi István Egyetem (SZIE) rektora szerint nagyon fontos, hogy a képzési kínálatot a piaci igényekhez alakítsák. – Szerencsére ma már működik az interaktív kapcsolat, így a gazdasági szereplők is elmondják, milyen tudásra, képzésre van szükség ahhoz, hogy az adott területen kiváló munkaerőt képezzünk – jegyezte meg. Elmondta: a klasszikus agrárszakok iránt nagy az érdeklődés, kertészmérnök szakra például a jelentkezők száma Gödöllőn a legnagyobb az országban, míg állattenyésztő mérnöki szakra 2015-ben több diákot vettek fel, mint a másik három képzőhelyre összesen. Emellett mesterszinten a növényvédelmi- és a vidékfejlesztésimérnök-képzés is egyre kedveltebb. – Mivel az egyetem számos céggel és nagyvállalattal működik együtt, így a hallgatóink akár már a szakmai gyakorlat során megtalálják a diploma utáni első munkahelyüket – tette hozzá a rektor.

Jönnek a tudásközpontok
Három nagy agrárcentrum létrehozásán dolgozik a kormány, a tervek szerint Gödöllőn, Kaposváron és Debrecenben alakítják ki a képzésért és innovációért is felelős tudásközpontokat. Ez része annak az agrárképzési koncepciónak, amelynek kialakítása jelenleg is folyamatban van. Az átalakítások intézményi oldalról részben már megtörténtek: a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar, valamint a győri Apáczai Csere János Kar a Széchenyi István Egyetem részeként működik tovább, ahogyan a Budapesti Corvinus Egyetem budai karai is a SZIE-hez csatlakoztak. Az oktatási államtitkár szerint átláthatóbb struktúra jött létre, minden intézménynek jól meghatározható képzési profilja van, így a hallgatók is sokkal könnyebben tudnak választani. (MI)

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LugasZokogó szamár

Bajorországban van egy minipárt, amely még a bajornál is bajorabbnak tartja magát. Addig nem nyugszik, amíg Bajorország független nem lesz.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!