2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/utanpotlasra-var-mezogazdasag-366445/

Utánpótlásra vár a mezőgazdaság

Riasztóan alacsony a képzett szakemberek száma a mezőgazdaságban, a különböző agrár-felsőoktatási szakokra évről évre kevesebb hallgató jelentkezik. Szakmai szereplők szerint a helyzeten mielőbb változtatni kell, a fiataloknak a gyakorlatorientált képzéssel és a növekvő jövedelmi kilátásokkal tehető vonzóbbá a mezőgazdasági életpálya. A múlt évben elindult duális képzés hatásai már érezhetők, az idén mintegy tíz intézmény tíz szakán választhatják ezt a képzési formát a hallgatók.

Még néhány napig, február 15-ig jelentkezhetnek a fiatalok a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A keretszámokat az idén is a piaci igények figyelembevételével alakították ki, a hiányszakmák ezért jelentős szerepet kapnak a felsőoktatásban. Az agrárszakokon az idén összesen 4461-en kezdhetik meg az alapképzést, míg a felsőoktatási szakképzésre 1836 főt vehetnek fel az intézmények. A mesterképzési keret 1646 fő, osztatlan mesterképzésre pedig további 170 hallgató nyerhet felvételt.

12_mg_CZ

Fotó: Kurucz Árpád

A duális képzés már az előző évben elindult, 2015 szeptemberében összesen 19 felsőoktatási intézmény és mintegy kétszáz cég csatlakozott a programhoz, amelyek közül öt intézmény nyolc agrárszakán indult el az új képzési forma. Idén szeptembertől már tíz intézményben tíz különböző alapszak érhető el ebben a formában.

– Fontos teendőnk volt a duális agrárképzés bevezetése – mondta a Magyar Időknek Palkovics László oktatási államtitkár. Jelezte: az agrár-felsőoktatásba jelentkezők száma elmarad a szükségestől, a duális képzések elterjesztése ugyanakkor pozitívan változtathatja meg ezt a trendet. Egyebek mellett azért, mert jobb elhelyezkedési esélyeket garantál a hallgatóknak, a díjazás pedig jelentős motivációt nyújthat a duális képzések választására – hívta fel a figyelmet.

Ennek fontosságát hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is. A szervezet támogatja ezt a képzési formát, és azt szeretné, ha a nagyvállalatok mellett minél több kis- és közepes gazdaság is bekapcsolódna a programba – jelezte. Ehhez adhat segítséget, hogy a tanulók után fizetendő felelősségbiztosítás díját a kamara átvállalja, így az esetleges veszteségtől sem kell tartaniuk az oktatást vállaló cégeknek.
Az utóbbi években rendre 10-15 százalékkal kevesebb hallgató kezdte meg tanulmányait az agrárfőiskolákon, -egyetemeken. A legutóbbi adatok szerint a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek kevesebb mint hét százaléka választja az agrárszakokat, ezt a nagyon alacsony arányt a következő években legalább tíz százalékra kellene emelni – mutatott rá a kamara elnöke. Véleménye szerint ebben segíthet az is, hogy az utóbbi öt év átlagában jól teljesített a magyar mezőgazdaság, az elérhető jövedelem emelkedése pedig a fiatalok pályaválasztási terveit is pozitívan befolyásolhatja.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, a Szent István Egyetem korábbi dékánja szerint égető szüksége van a magyar mezőgazdaságnak a jól képzett szakemberekre. A statisztika ugyanis ma azt mutatja, hogy az ágazatban dolgozók csupán három százalékának van szakirányú felsőfokú végzettsége, középfokú szakirányú végzettsége pedig a munkaerő tíz százalékának. – Azok a fiatalok, akik úgy döntenek, hogy az agrárium területén folytatják felsőfokú tanulmányaikat, biztosak lehetnek abban, hogy lesz helyük a jövő magyar mezőgazdaságában – jegyezte meg. A szakember szerint erős gyakorlati oktatásra van szükség, ennek alapfeltétele pedig a tangazdaságok működtetése, ahol nemcsak a termelésre, hanem a kutatásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Tőzsér János, a Széchenyi István Egyetem (SZIE) rektora szerint nagyon fontos, hogy a képzési kínálatot a piaci igényekhez alakítsák. – Szerencsére ma már működik az interaktív kapcsolat, így a gazdasági szereplők is elmondják, milyen tudásra, képzésre van szükség ahhoz, hogy az adott területen kiváló munkaerőt képezzünk – jegyezte meg. Elmondta: a klasszikus agrárszakok iránt nagy az érdeklődés, kertészmérnök szakra például a jelentkezők száma Gödöllőn a legnagyobb az országban, míg állattenyésztő mérnöki szakra 2015-ben több diákot vettek fel, mint a másik három képzőhelyre összesen. Emellett mesterszinten a növényvédelmi- és a vidékfejlesztésimérnök-képzés is egyre kedveltebb. – Mivel az egyetem számos céggel és nagyvállalattal működik együtt, így a hallgatóink akár már a szakmai gyakorlat során megtalálják a diploma utáni első munkahelyüket – tette hozzá a rektor.

Jönnek a tudásközpontok
Három nagy agrárcentrum létrehozásán dolgozik a kormány, a tervek szerint Gödöllőn, Kaposváron és Debrecenben alakítják ki a képzésért és innovációért is felelős tudásközpontokat. Ez része annak az agrárképzési koncepciónak, amelynek kialakítása jelenleg is folyamatban van. Az átalakítások intézményi oldalról részben már megtörténtek: a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar, valamint a győri Apáczai Csere János Kar a Széchenyi István Egyetem részeként működik tovább, ahogyan a Budapesti Corvinus Egyetem budai karai is a SZIE-hez csatlakoztak. Az oktatási államtitkár szerint átláthatóbb struktúra jött létre, minden intézménynek jól meghatározható képzési profilja van, így a hallgatók is sokkal könnyebben tudnak választani. (MI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Seriff az égbe

Bud Spencer a gyerekkorunk, a fia­talságunk, életünk önfeledt pillana­tainak szimbóluma, tetemes része annak, amire jó volt és jó emlékezni.

Poszt-trauma

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!