2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ujra-eletre-kelnek-az-elhanyagolt-kiskertek-2210911/

Újra életre kelnek az elhanyagolt kiskertek

Idén is rendkívül népszerű volt a zártkertek megújítását célzó pályázat, a 300 millió forintos keretből összesen 34 önkormányzat mintaprogramja valósulhat meg. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára közölte: a program sikerességét jelzi, hogy az előző két évhez hasonlóan az idén is nagy érdeklődés mutatkozott az önkormányzatok részéről a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítására. A bíráló­bizottság elé összesen 38 pályamunka került.

Fotó: Katona Vanda

A nyertesek egyenként 6–10 millió forint támogatást kapnak

A nyertesek egyenként 6–10 millió forint támogatást kapnak a zártkertek megújítására. Ebben az évben a legtöbb pályázat Zala és Vas megyéből érkezett. – A nyertes önkormányzatok a szerződéskötést követően, támogatási előleg igénybevételével, már az idén elkezdhetik értékteremtő, tájfenntartó és génmegőrző munkájukat, így olyan fajták maradnak meg, mint a tüskés körte, a cigányalma, a csörgőalma vagy az aszalókörte – hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt.

Az FM harmadik alkalommal hirdette meg a zártkertek megújítását célzó pályázatot. A program első két évében 50 településen 477 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések. Az államtitkár jelezte, hogy a pályázat tapasztalatait az ország 69 településéről összegzik majd és ennek alapján új, önálló programot dolgoznak ki, amelynek elindítására 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget nemzeti forrásból finanszírozza a kormányzat.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!