2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ujabb-milliardok-ovodakra-2365036/

Újabb milliárdok óvodákra

A Pest megyei intézményeket korszerűsítik és továbbiakat is terveznek
Óvodaépítésre és meglévő intézmények fejlesztésére fordíthatják a Pest megyei települések az újabb, hatmilliárd forint keretösszegű támogatást. Rákossy Balázs államtitkár lapunknak azt mondta, a pályázati felhívás a hazai forrású, 80 milliárd forintos Pest megyei program része.

Már benyújthatják a Pest megyei települések a támogatási kérelmeket a hatmilliárd forint keretösszegű, önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztését támogató pályázati felhívásra – mondta lapunknak Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A fő cél a férőhelyhiánnyal küzdő vagy elavult, esetleg leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése, megújítása és a szolgáltatások minőségének javítása.

Rákossy Balázs hangsúlyozta: az óvodák férőhelybővítése a kormány családbarát intézkedéseinek részeként közvetlenül hozzájárul ahhoz, hogy az édesanyák a jövőben még könnyebben egyeztethessék össze a gyermeknevelést a munkavállalással. A fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és azt, hogy a lehető legjobb körülmények jöjjenek létre a gyermekeknek. – A kormány célja a fejlesztésekkel az, hogy a lehető legközelebb biztosítson óvodai elhelyezést a dolgozni szándékozó kisgyermekes szülőknek – emelte ki az államtitkár.

A fejlesztések a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését is szolgálják

Fotó: Kurucz Árpád

A fejlesztések a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését is szolgálják

A támogatásból lehetőség van a Pest megye területén található önkormányzati tulajdonú óvodák felújítására, bővítésére, átépítésére és épületgépészeti fejlesztésére, valamint az óvodai pedagógiai programmal összhangban álló szakmai eszközök, berendezések beszerzésére. Az igényelhető támogatás összege felújítás és férőhelybővítés esetén 30–150 millió forint, új óvoda építése esetén 200–400 millió forint.

Az államtitkár felidézte: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire. A hazai forrású támogatási programmal azt kívánják ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai ­uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá. A régió kettéválasztásával azonban 2020 után Pest megye már valós fejlettségének megfelelő mértékben, a konvergenciarégiókkal azonos feltételek mellett férhet majd hozzá uniós forrásokhoz.

Az óvodafejlesztésre irányuló támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján, az Államkincstár.gov.hu oldalon nyújthatják be.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!