2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/ujabb-elelmiszerek-minoseget-vetik-ossze-1482274/

Újabb élelmiszerek minőségét vetik össze

Laikus kóstolók helyett akkreditált laboratóriumban, erre a feladatra szakosodott ellenőrök hasonlítják össze a multinacionális élelmiszergyártók hazánkban kapható termékeit a nyugati országokban kapható árukkal – nyilatkozta a Magyar Időknek Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Fűszerek, konzervek és fagyasztott termékek is bekerültek abba a száz terméket tartalmazó körbe, amelyek minőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összehasonlítják a Nyugat-Európában kapható, azonos márkanéven forgalmazott árukkal – tudta meg lapunk. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára lapunknak elmondta: a hatóság szakemberei emellett az alkoholos és alkoholmentes italok minőségét is ellenőrzik, ahogy a nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan az édesipari árukat és tejtermékeket is górcső alá veszik.

Ismeretes, a földművelésügyi miniszter azt követően rendelte el a rendkívüli vizsgálatot, miután a napvilágot látott korábbi ellenőrzés eredményei azt mutatták, hogy az osztrák boltokban kapható ugyanazon gyártó azonos márkájú termékei más minőségűek voltak itthon, mint külföldön.

Az államtitkár jelezte: a vizsgálat jelenleg is folyamatban van, az eredmények várhatóan március második felében születnek meg.

Forrás: Bach Máté

Az érzékszervi vizsgálat nem egyenlő a kóstolással

Mivel korábban a szlovák hatóságok ellenőrzései és a cseh példa is azt mutatta, hogy nem kizárólag Magyarországot érintő problémáról van szó, a Nébih szakemberei Ausztria mellett több nyugat-európai országból szerezték be az összehasonlításhoz szükséges termékmintákat. Bár a Nébihnek más tagállamokban nincs jogosultsága a hatósági mintavételre, a szakemberek a vásárlás során maradéktalanul betartják az idevonatkozó előírásokat. Az érzékszervi vizsgálatok mellett a jelölést és az összetevőket is ellenőrzik. Összehasonlítják például azt, hogy milyen és mennyi adalékanyagot tartalmaznak az élelmiszerek. Bár az előző ellenőrzés során voltak, akik megkérdőjelezték az eredmények komolyságát, az államtitkár leszögezte, hogy a hatósági vizsgálat szigorú kritériumok alapján, akkreditált laboratóriumokban zajlik.

– Az érzékszervi vizsgálat nem egy szubjektív kóstolást takar. Nem arról van szó, hogy egy laikus társaság hasonlítja össze a termékek ízét – emelte ki. Az államtitkár szerint a hazai és a külföldi hatósági rendszer szerves részét képező érzékszervi vizsgálatot is akkreditált laboratóriumban, erre szakosodott ellenőrök végzik. A szakemberek továbbképzésen tanulták meg, hogyan lehet a különböző élelmiszereket szakszerű módon összehasonlítani úgy, hogy kiderüljenek az összetételbeli, illetve minőségbeli különbségek vagy azonosságok. – A vizsgálat legfőbb célja az, hogy tájékoztatni tudjuk a vásárlókat arról, melyek azok a termékek, amelyekhez jó minőségben hozzájutnak a hazai boltokban is, illetve melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel becsapják őket a multinacionális gyártók – mutatott rá Zsigó Róbert.

Jelenleg több tagállam élelmiszer-biztonsági szakemberei is azon dolgoznak, hogy kiderüljön, melyek azok a termékek, amelyek Európa nyugati felén jobb minőségben kerülnek a fogyasztókhoz, mint a keleti régióban. Csehország és Románia agrárminisztere néhány hete rendelt el rendkívüli vizsgálatot ez ügyben, Horvátországban pedig a vásárlói visszajelzések alapján indult el még tavaly hasonló ellenőrzés-sorozat.

Zsigó Róbert szerint az érintett tagállamok a konkrét vizsgálatokkal kapcsolatban nem egyeztetnek egymással, azonban elképzelhető, hogy az eredményeket – az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén benyújtott közös szlovák–magyar előterjesztéshez hasonlóan – együtt küldik el az Európai Bizottságnak. – Széles körű összefogás van a keleti tagállamok között ez ügyben, a cél az, hogy folyamatosan nyomást gyakoroljunk Brüsszelre annak érdekében, hogy érdemben foglalkozzon a problémával – tette hozzá.

 

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!