2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-terminalt-es-hotelt-terveznek-ferihegyre-228664/

Új terminált és hotelt is terveznek Ferihegyre

Jövőre hozzákezdenek a 2B terminál utasmólója, valamint a reptéri hotel építéséhez, 2018 után pedig új terminálépületet húznak fel a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A móló szükségtelenné teszi majd a fapadosok számára épített ideiglenes beszállítóépületeket, azaz elbontják a „bádogvárost”.

– Az utasforgalom növekedése arra készteti a repülőtér kezelőjét, hogy előkészítse a létesítmény bővítését – mondta a Magyar Idők kérdésére Hardy Mihály. A Budapest Airport (BA) kommunikációs vezetője emlékeztetett, hogy a légikikötő utasforgalma a napokban lépte át a tízmilliós számot, és előreláthatóan a következő években is folytatódik a bővülés. Tekintve, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér jelenlegi kapacitása évente 11,5-12 millió utas, a beruházások előkészítésének átfutási ideje miatt már most meg kell indítani a folyamatokat.

– A legsürgetőbb feladat a 2B terminál 200 méter hosszú utasmólójának a megépítése. Az utasmóló olyan létesítmény, amelynek segítségével az emberek a terminál épületéből közvetlenül eljuthatnak a repülőgép fedélzetére. Hardy Mihály elmondta, hogy a jövőre kezdődő építkezés eredményeként olyan mólót adnak át a forgalomnak, amely többfunkciós. Csápként lehetővé teszi a közvetlen beszállást, de lépcsővel is ellátják, így az utasok lejuthatnak a repülőtér betonjára, hogy gyalog vagy autóbusszal folytassák az útjukat. A móló megépítése feleslegessé teszi az úgynevezett könnyűszerkezetes beszállítóépületek, közkeletű elnevezéssel bádogváros fenntartását. Vagyis jövőre, ha elkészül a 2B terminál mólója, megkezdhetik az ideiglenes építmények elbontását. A 2B terminál mólója készül el legkorábban, ezt követi az 2A mólójának építése. A mólók építése 2017-re befejeződhet.
Ugyancsak jövőre kezdődik az aerohotel építése – tudtuk meg Hardy Mihálytól. A régóta tervezett idegenforgalmi létesítmény építése elől elhárultak az adminisztratív akadályok – korábban a nemzeti vagyonkezelő hozzájárulására volt szükség –, és 2017-re szállodával bővül a ferihegyi repülő­tér szolgáltatása.

A nyugat-európai színvonalat közelíti meg Budapest Fotó: Havran Zoltán

A nyugat-európai színvonalat közelíti meg Budapest Fotó: Havran Zoltán

Becslések szerint 2018-ra éri majd el a légikikötő a 12 milliós forgalmat, akkor bővíteni kell majd a repülőtér kapacitásait is. Ehhez új terminált kell építeni, vagy a meglévőt új szárnnyal bővíteni. Hardy Mihány elmondta, hogy jelenleg vizsgálják a különböző lehetséges megoldásokat, pontosan hol legyen az új, azaz a C terminál, ahol regisztráló (check-in) pultok és utasbiztonsági ellenőrzések is lesznek majd.

A korábban tervbe vett fejlesztések közül egyedül a Cargo-city létesítése nem került közelebb a megvalósításhoz. Eredetileg mintegy 20 millió euró befektetéssel tervezték megvalósítani a repülőtér Vecséssel határos oldalán, a 2. futópálya mellett. Az első lépcsőben 11 000 négyzetméteres korszerű raktárat és 4000 négyzetméteres irodát kívántak felépíteni. Hardy Mihály szerint most inkább az 1-es terminál raktárlétesítményeinek a korszerűsítése aktuális, az ott működő nagy logisztikai szolgáltatók igényeinek figyelembevételével.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Története során először főtáblás a Rosztov a BL-ben

A szerda esti selejtező-visszavágók végeztével véglegessé vált a labdarúgó Bajnokok-ligája 2016-17-es kiírása csoportkörének mezőnye.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!