2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-lehetoseg-a-nyugdijasoknak-1820611/

Új lehetőség a nyugdíjasoknak

Akár már a következő hetekben megalakulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek, a lehetőségnek teret nyitó szabályozást tagnap hagyta jóvá a törvényhozás. Több ágazatban már ugrásra készen várják az új szövetkezetek megalakulását a munkaadók, a kisebb településeken akár a helyi bolt megmaradása is függhet attól, hogy visszatérnek-e a kasszákba, a pultok mögé a korábban nyugdíjba vonult alkalmazottak. Az oktatás és az egészségügy szintén profitálhat a lehetőségből.

Elfogadta kedden az Országgyűlés a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásáról szóló javaslatot. Ennek köszönhetően az idősek – amennyiben szeretnének – rugalmas munkaidőben, alacsony közteher mellett dolgozhatnak. – Az első szövetkezetek megalakulására nem kell sokat várni, mivel a nagyobb diákfoglalkoztatók vezetői már felkészültek rá, hogy segítsék mind szakmai oldalról, mind munkaadói oldalról ezek létrejöttét – mondta a Magyar Időknek Fiák István, a legnagyobb diákszövetkezeteket tömörítő érdekképviselet, a Diákész vezetője. Kiemelte: konzorciumi formában működhetnek együtt a diák- és nyugdíjas-szövetkezetek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkaadó már nemcsak diákokat, hanem időseket is kérhet az adott munkakör betöltésére, attól függően, hogy milyen igények merülnek fel.

A nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját. Fiák István a munkaadók körében végzett felmérés alapján arról beszélt: ma már nincs olyan ágazat, ahol ne fogadnák szívesen a dolgozni vágyó nyugdíjaskorúakat. Kiemelten igaz ez a kereskedelemben, és különösen a kisebb településeken, ahol komoly gondot jelent a bolti eladók utánpótlása, ráadásul a kis lélekszámú helységekben diákmunkások sincsenek. A Diákész vezetője megjegyezte: akár az állam is szerepet vállalhat a nyugdíjas-szövetkezetek kialakításához szükséges mentorálásban, vagy akár a megalakuláshoz szükséges, egyébként alacsony költségek fedezésében. Fiák István hozzátette: az állami szférában is nagy lehetőséget teremt a szövetkezeti modell, akár az egészségügyben, akár az oktatásban sok jól képzett nyugdíjas szakember is szívesen munkába állna.

Forrás: Éberling András

A pultok mögül sokszor hiányzik a megbízható munkaerő

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke lapunk kérdésére felidézte, a kistelepüléseken komoly gondot jelent a kereskedelmi dolgozók hiánya, ráadásul a falvakban általában egyetlen bolt működik, és ha az bezár, mert nincs alkalmazott, sokszor csak a szomszéd településen tudnak bevásárolni az emberek. A szakember kiemelte: először meg kell ismerni a jogszabály pontos szövegét, ezt követően lehet hozzálátni a szövetkezetek létrehozásához, ami várhatóan regionális szinten valósulna meg. – Az érdekképviseletnek nincs konkrét felmérése arról, pontosan mennyi nyugdíjas ülne vissza a kasszához, ugyanakkor már most is sok idős dolgozik a kereskedelemben – tette hozzá Zs. Szőke.

A nyugdíjas-szövetkezetek célja, hogy – a diákmunkásokhoz hasonlóan – az idősek is dolgozhassanak rugalmas időbeosztásban, akár heti két napon, 4 órás munkarendben. Ez kedvező a nyugdíjasoknak, mert csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, miközben természetesen a nyugdíjukról sem kell lemondaniuk, ráadásul sokukat korábbi munkaadója is visszavárja. Hagyományos foglalkoztatásban a nyugdíjasok után is meg kell fizetni a teljes állású munkavállalók után kötelező közterheket, így a szövetkezeti modell munkaadói oldalról is kedvező.

A foglalkoztatók emellett sok helyen csillapítani tudják a szakemberhiányt, emellett tapasztalt munkatársakat tudnak alkalmazni. A nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tag szükséges. A szervezeteknek – legfeljebb tagságuk tíz százalékában – nem nyugdíjasok is tagjai lehetnek, rájuk azonban más közteherviselési szabályok vonatkoznak. A munkaadókkal a szövetkezet köthet szerződést bizonyos időterjedelmű munka elvégzésé­re, és a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti a vállaltakat.

Kiemelt

Lázár János: Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké

Ezeréves államiságunk kötelességünké teszi azt, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban hallassuk hangunkat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Poszt-trauma

Hátborzongató dolgot hallott a muszlim nőtől a világhíres magyar

Nem a félelemtől dermedt jéggé.

Kálmán Olga megtalálta az iszlamista terror fő felelősét

A magunk részéről ehhez csak gratulálni tudunk.

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Politikamentesen Szent László ereklyéjéről

Csúcstechnológiával is maradt titok a kutatás után.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!