2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-bizonyitek-multik-ellen-2332564/

Új bizonyíték a multik ellen

Pozsonyban pénteken ismét az élelmiszeripari kettős mérce kerül terítékre
Minden jel arra mutat, hogy immár megkérdőjelezhetetlen a kettős mérce az unió élelmiszerpiacán. A nemrég napvilágot látott csehországi vizsgálat eredményei is azt mutatják, hogy a régió vásárlói silányabb minőségű árut kapnak, mint a nyugati országok fogyasztói. A téma pénteken ismét napirendre kerül, a kérdésről Pozsonyban egyeztetnek az érintett országok képviselői.

Az idén második alkalommal vette górcső alá a különböző termékek minőségét a cseh hatóság. A prágai mezőgazdasági minisztérium a nemzetközi üzletláncokban Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg.

– Az összehasonlított 21 élelmiszerből mind­össze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél mérsékeltek voltak a különbségek, míg 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott – ismertette az eredményeket tegnap Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter.

A Németországban forgalmazott ketchupnak például magasabb volt a paradicsomtartalma, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár a miniszter szerint az eltérések nem voltak jelentősek.

Fotó: MTI/Beliczay László

A magyar üzletekben kapható ketchupban kevesebb a paradicsom, mint a németeknél

Marian Jurecka jelezte: az EU szabályozása nem kielégítő, s ezért új szabályokat kell elfogadni. – Ha meglesz az akarat, legfeljebb másfél év alatt rendezni lehet a helyzetet – tette hozzá.

Az élelmiszerek eltérő minőségére az idén együttes erővel hívták fel az Európai Bizottság figyelmét a visegrádi csoport tagja. A multinacionális gyártók tisztességtelen gyakorlatát mára számos vizsgálat eredményei bizonyítják.

Legutóbb a szlovák tárca közölte, hogy az ellenőrzött 33 termék közül csupán hat áru minősége és összetétele egyezett a nyugati országokban és a szlovák piacon. Mára a régiós partnerek további szövetségeseket szereztek. A nyugati és a kelet-közép-európai piacra szánt azonos márkatermékek eltérő minősége ellen Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia és Litvánia is felemelte a hangját. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter szerint a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti. A kérdés pénteken ismét napirendre kerül, a szlovák kormány ugyanis Pozsonyban újabb találkozót szervezett a témában.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!