2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/uj-bizonyitek-multik-ellen-2332564/

Új bizonyíték a multik ellen

Pozsonyban pénteken ismét az élelmiszeripari kettős mérce kerül terítékre
Minden jel arra mutat, hogy immár megkérdőjelezhetetlen a kettős mérce az unió élelmiszerpiacán. A nemrég napvilágot látott csehországi vizsgálat eredményei is azt mutatják, hogy a régió vásárlói silányabb minőségű árut kapnak, mint a nyugati országok fogyasztói. A téma pénteken ismét napirendre kerül, a kérdésről Pozsonyban egyeztetnek az érintett országok képviselői.

Az idén második alkalommal vette górcső alá a különböző termékek minőségét a cseh hatóság. A prágai mezőgazdasági minisztérium a nemzetközi üzletláncokban Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg.

– Az összehasonlított 21 élelmiszerből mind­össze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél mérsékeltek voltak a különbségek, míg 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott – ismertette az eredményeket tegnap Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter.

A Németországban forgalmazott ketchupnak például magasabb volt a paradicsomtartalma, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár a miniszter szerint az eltérések nem voltak jelentősek.

Fotó: MTI/Beliczay László

A magyar üzletekben kapható ketchupban kevesebb a paradicsom, mint a németeknél

Marian Jurecka jelezte: az EU szabályozása nem kielégítő, s ezért új szabályokat kell elfogadni. – Ha meglesz az akarat, legfeljebb másfél év alatt rendezni lehet a helyzetet – tette hozzá.

Az élelmiszerek eltérő minőségére az idén együttes erővel hívták fel az Európai Bizottság figyelmét a visegrádi csoport tagja. A multinacionális gyártók tisztességtelen gyakorlatát mára számos vizsgálat eredményei bizonyítják.

Legutóbb a szlovák tárca közölte, hogy az ellenőrzött 33 termék közül csupán hat áru minősége és összetétele egyezett a nyugati országokban és a szlovák piacon. Mára a régiós partnerek további szövetségeseket szereztek. A nyugati és a kelet-közép-európai piacra szánt azonos márkatermékek eltérő minősége ellen Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Románia és Litvánia is felemelte a hangját. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter szerint a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti. A kérdés pénteken ismét napirendre kerül, a szlovák kormány ugyanis Pozsonyban újabb találkozót szervezett a témában.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!