A szakmai szervezet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Földművelésügyi Minisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal egyeztetett az ágazat helyzetéről. A tárgyalást követően közölték: a minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség.
Az egyeztetésen szó esett az albán pékségekkel kapcsolatban a közelmúltban felmerült kérdésekről is. A résztvevők szerint fel kell hívni a vásárlók figyelmét, hogy a tisztességtelen vállalkozások (köztük az albán pékségek is) azzal bújnak ki az idén nyáron életbe lépett új beltartalmi és minőségi előírások alól, hogy más néven forgalmazzák termékeiket. Ezzel pedig nemcsak versenyelőnybe kerülnek, hanem sok esetben a fogyasztókat is megtévesztik.
A Nébih korábban több alkalommal is ellenőrizte az albán pékségek működését. Legutóbbi tájékoztatásuk szerint az ellenőrzések tapasztalatai alapján nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének. Ugyanakkor azt a hatóság is elismerte, hogy az élelmiszerkönyv előírásait csak abban az esetben kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszer-előállító az abban foglalt megnevezéseket használja. Ha pedig nem a Magyar élelmiszerkönyvben foglalt terméknevekkel történik a forgalmazás, akkor az nem tekinthető jogsértésnek.