2017. április 26., szerda, Ervin napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-szigoritjak-fogyasztovedelmet-1600414/

Tovább szigorítják a fogyasztóvédelmet

További egyeztetésekre van szükség, ezért egyelőre nem nyújtja be a kormány azokat a kiskereskedelmet érintő javaslatokat, amelyek új szabályokat írnának elő a dolgozók pihenőideje, bérezése kapcsán, illetve amelyek többletköltséget rónának a cégekre. A fogyasztóvédelmi szempontból előterjesztett javaslatokhoz továbbra is tartja magát a kabinet – tudta meg lapunk kormányközeli forrásból.

A nemzetközi áruházláncokkal szemben piaci hátrányban lévő kisebb hazai vállalkozások számára is túlzott terhet jelentenének egyes kormányzati elképzelések, amelyek több területen új szabályokat vezetnének be a kiskereskedelemben. Ezért a kormány a tegnapi ülésén úgy döntött, egyelőre nem terjesztik az Országgyűlés elé a kereskedelmi törvény módosítását érintő javaslatokat, azokról további egyeztetések szükségesek. A fogyasztók védelme érdekében ugyanakkor továbbra is szigorú elvek mentén halad a kabinet: a kétes minőségű élelmiszerek ellenőrzését, a termékek pontos jelölését, illetve a vásárlók biztonságos, magas szintű kiszolgálását célzó elképzelésekkel kapcsolatban változatlanul szándék a szabályok szigorítása – értesült a Magyar Idők kormányközeli forrásból.

Ismert, a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium közösen kidolgozott javaslatcsomagja több jogszabályt módosítana. A legújabb egyeztetéseken azonban kiderült, a kereskedelemről szóló törvény tervezett szigorításai kapcsán továbbra sincs egyetértés, nem közeledik a szakszervezetek és a munkaadók álláspontja az egyes kérdésekben. Az érdekeltek vitáját az alapozza meg, hogy a dolgozók pihenőidejét és a bérezését rendező elképzelések közül nem csupán a multicégek, hanem a hazai vállalatok képviselői is ellenzik a jelenleg egy kötelező szabad vasárnap helyett bevezetendő dupla pihenőidőt és a vasárnapi bérpótlék megemelését.

Ezek az előírások ugyanis, noha a munkavállalóknak kedveznének, a versenyhátrányban lévő hazai munkaadók számára nem teremtenének kedvező helyzetet, inkább növelnék a kiadásai­kat. A magyar kiskereskedőket képviselő egyik szervezet szerint emellett a boltokban tervezett kötelező minimumlétszám előírása következtében – mivel a kicsiknek már most is megterhelő a megemelt minimálbér és a szakmai bérminimum kigazdálkodása – a nagyobb profittal működő láncok az állományuk feltöltéséhez az önálló üzletektől csábítanák el a képzett munkaerőt. Álláspontjuk szerint pedig ez tovább növelheti hátrányukat a piacon, mivel a jelenlegi munkaerőhiányban a multik sem könnyen találnak megfelelő számú dolgozót.

A Magyar Idők úgy tudja, a napi fogyasztási cikkek kereskedelmében a kínált áruk megfelelő minősége, azok pontos jelölése, továbbá az élelmiszer-ellenőrzések és a fogyasztók magasabb szintű kiszolgálása érdekében változatlanul napirenden vannak a fogyasztóvédelmi törvény módosítását érintő egyes javaslatok. E tekintetben szigorúak maradunk – fogalmazott kormányközeli forrásunk.

Kiemelt

Nyolcgólos Ferencváros-győzelem

A címvédő Ferencváros esélyt sem adott ellenfelének, a harmadosztályú Budafoknak a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében: Thomas Doll együttese 8-0-ra ütötte ki riválisát.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!