2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-szepul-budakeszi-vadaspark-2476669/

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

Ebben az évben csaknem kétszázezer látogatót vár a létesítmény
A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek. Legutóbb tanösvényt hoztak létre, amely a vadász- és az erdészszakmát mutatja be a közönségnek.

– Küldetésünknek tekintjük, hogy megismertessük a természettől egyre jobban elszakadó emberekkel Magyarország erdőinek élővilágát. Ehhez a hitvalláshoz próbáljuk igazítani a fejlesztéseinket – bocsátotta előre lapunknak Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

– Ezzel össz­hangban adtuk át a közelmúltban az erdészjátszóteret és a vadászati tanösvényt. Utóbbi a Földművelésügyi Minisztérium, az alapító Pilisi Parkerdő Zrt., a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács, valamint az Örökerdő Alapítvány támogatásával jött létre – tette hozzá a szakember. Rámutatott: ezeknek a fejlesztéseknek az a céljuk, hogy interaktív módon ismertessék meg a gyermekekkel az erdész- és a vadászszakmát.

Az ösvény hat állomásból áll, az egyes pontokon az érdeklődők a vadászat kezdetét jelző kürt hangját is meghallgathatják, és a vadászkutyákról is vannak ismeretterjesztő anyagok. Nagyon fontosnak tartják, hogy a legkisebbek is maradandó élményekkel térjenek haza. Ezt szolgálja többek között az állatsimogató is, ahol muflonokkal és dámszarvasokkal ismerkedhetnek meg a családok, továbbá két játszótér is található a park területén.

A területen hatvan faj kétszáz egyede él

Fotó: Kurucz Árpád

A területen hatvan faj kétszáz egyede él

Az ottani eszközök nemcsak a szórakozást szolgálják, hanem a tanulást is. A játszóterek kialakítása az erdei élet tematikáját követi, megtalálható ott fűrész alakú mérleghinta, illetve vannak tölgymakk formájú faházak is. – A jövőben további változások várhatók a vadaspark életében, egyebek mellett szeretnénk bővíteni a területet, hogy a hely még otthonosabb legyen az állatoknak – fogalmazott Szabó Péter.

A parkban a Kárpát-medencében őshonos, valamint betelepített hatvan faj kétszáz egyede él. A fiatalok nagy kedvencei a medvék és a farkasok, de a hiúz mellett a hazánkban tartott háziállatok is megtalálhatók. Az igazgató szerint ma már a kecskék és a birkák is egzotikumnak számítanak a városi gyerekeknek. – Amíg a természetvédelmi csatornák tele vannak oroszlánokkal és tigrisekkel, addig a mai gyermekek nem sokszor látnak birkákat. Ezen is próbálunk változtatni – hangsúlyozta.

A fejlesztéssel párhuzamosan a vendégek száma is növekszik. Ebben az évben már akár 180 ezren is válthatnak jegyet a létesítménybe; tavaly 165 ezren látogattak el a parkba, köztük egyre több külföldi is. Szabó Péter szerint sokan élnek a lehetőséggel, mert a park Budapesthez közel van, ugyanakkor a vendégek távol érezhetik magukat a főváros zajától.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!