2017. április 26., szerda, Ervin napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-gyorsult-keresetek-emelkedese-1602103/

Tovább gyorsult a keresetek emelkedése

MTI
Februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 10 százalékos emelkedés után – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2,9 százalékos februári inflációval számolva a reálkeresetek 7,6 százalékkal emelkedtek a januári 7,5 százalékot követően.

A növekedésre elsődlegesen a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra újabb területeit – az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozókat – érintő keresetrendezés volt hatással – tette hozzá a jelentés.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,5 százalékos volt a keresetek éves növekedése februárban. A vállalakozásoknál 9,3, a költségvetési szervezeteknél 13,8 százalékkal nőttek a bérek.

Az év első két hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete egyaránt 10,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fogyasztói árak 2,6 százalékos kéthavi emelkedésével számolva a reálkeresetek emelkedése a januárival megegyező 7,5 százalékos volt, azaz a keresetek emelkedése lépést tartott magasabb februári inflációval.

Februárban a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 289 ezer forint volt a bruttó és 192 ezer a nettó átlagkereset. A vállalkozásoknál 288, a költségvetésben 296 ezer forint volt a bruttó és 191, illetve 196 ezer forint a havi nettó kereset.

Az iparban foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 285 ezer forint volt 9,4 százalékkal több a tavaly februárinál, a feldolgozó iparon belül a textil-, ruha és bőripar regisztrálta a legmagasabb 14,5 százalékos béremelkedés, amivel 183 ezer forintra emelkedtek a bruttó keresetek, a járműgyártásban 12,4 százalékkal 337 ezerre emelkedtek, míg a gyógyszergyártásban 430 ezer bruttó forintot kerestek 7,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az építőiparban 15,5 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér és 213 ezer forintot ért el. A statisztika szerint az idegenforgalomban és vendéglátásban átlagosnak számító 186 ezer forintos bruttó átlagfizetés 11,0 százalékkal magasabb a tavaly februárinál, míg a pénzügyi, biztosítási területen 4,8 százalékos emelkedéssel 509 ezer forint a bruttó átlagkereset.

A költségvetési szférában a közigazgatás és védelem területén foglalkoztatottak bruttó keresete 320 ezer forint volt februárban 14,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az egészségügyben 17,9 az oktatásban 8,4 százalékos növekedéssel 269, illetve 276 ezer forintra emelkedett a bruttó kereset.

A KSH jelentéséből kiderül az is, hogy az öt munkavállalónál nagyobb cégeknél, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma egy év alatt 137 ezerrel, 5,0 százalékkal nőtt, ebből a vállalkozásoknál 120 ezerrel, 6,1 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. A közfoglalkoztatottak száma ezerrel volt kevesebb a tavaly februárinál és 188 ezerre csökkent, havi bruttó átlagkeresetük 2,0 százalékkal 81 ezer forintra emelkedett.

Kiemelt

Nyolcgólos Ferencváros-győzelem

A címvédő Ferencváros esélyt sem adott ellenfelének, a harmadosztályú Budafoknak a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében: Thomas Doll együttese 8-0-ra ütötte ki riválisát.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!