2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-emelne-izland-az-idegenforgalmi-adot-1496707/

Tovább emelné Izland az idegenforgalmi adót

Még drágábbá válhat a külföldi turisták számára a világ egyik legköltségesebb nyaralóhelye, Izland. Annyi látogató özönlik a szigetországba, hogy a helyieknek már kezd elegük lenni.

Annak ellenére, hogy eléggé kieső helyen fekszik az Atlanti-óceán Skandinávia és Grönland közti zord vizein, Izland az egyik legfelkapottabb idegenforgalmi látványosság a világon. ­Olyannyira, hogy míg 2010-ben 490 ezer turista volt kíváncsi a szigetországra, addig idén már várhatóan 2,3 millió külföldi látogató özönli el a mindössze 340 ezer lakost számláló Izlandot.

Az érdeklődést több tényező is táplálja. Egyrészt az utóbbi években esett az izlandi korona külföldi fizetőeszközökkel szembeni árfolyama, másrészt itt forgatták a Trónok harca népszerű tévésorozat bizonyos jeleneteit, s ez a rajongóknak óriási vonzerő. Az idegenforgalom adja jelenleg Izland valutabevételeinek 45 százalékát, ez 2017-ben 5,1 milliárd dollár körül várható – kalkulálja az ország második legnagyobb bankja, az Islandsbanki.

Forrás: Reuters

A legnépszerűbb turistalátványosságok hozzáférésének korlátozása is napirendre került Reykjavíkban

Nos, ebből a turistaözönből kezd elegük lenni az izlandiaknak, ezért a reykjavíki kormány azt fontolgatja, hogy megemeli az idegenforgalmi adót. A másik választás az lenne, hogy korlátozzák a látogatók hozzáférését a legnépszerűbb turistalátványosságokhoz. „A turisztikai szektornak és mindannyiunk­nak vigyáznunk kell, nehogy saját sikereink áldozatai legyünk” – mondta Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi idegenforgalmi miniszter – egy, a Bloombergnek adott interjúban. Izland két fő látványossága: a Thingvellir és a Jökulsárlón gleccserek alkotta lagúnái – ez utóbbiban forgatták 2002-ben a Halj meg máskor című James Bond-film híres jégautó-üldözési jelenetét.

A koalíciós kormány egy sor opciót latolgat. Külföldi busztársaságok vagy utazási irodák speciális engedélyt kapnának, vagy megemelnék a szállásadót. A szállodaadóból tavaly 400 millió korona bevétel folyt be az államkasszába, idén pedig 1,2 milliárd várható. Bármilyen adóemelés alaposan megemelné a turisták amúgy sem alacsony izlandi tartózkodási számláját. A reptérről 150 dollárért lehet betaxizni Reykjavík belvárosába, a szállodai szobákért harmadával többet kell fizetni, mint a skandináv országok hasonló szintű szálláshelyéért, az alkohol pedig az EU-átlag több mint kétszeresébe kerül.

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!