2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-csokkenhet-az-allamadossag-2333050/

Tovább csökkenhet az államadósság

Az államadósság GDP-hez mért aránya és a devizaadósság a következő években tovább csökken a jegybank elemzései szerint – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Költségvetési Tanács számára készített háttértanulmányok bemutatására szervezett tegnapi konferencián. Baksay Gergely kiemelte: ezzel együtt, az ország versenyképességének további javítása érdekében, mérsékelni kell az adóterheket, amiben előrelépés, hogy jövőre az eredeti elképzeléseknél jobban, 19,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás kulcsa.

A jegybank igazgatója az MNB költségvetési előrejelzését bemutatva elmondta: a jegybanki szakértők továbbra is a kormány 2017-es hiánycéljánál alacsonyabb, 1,6-1,8 százalékos deficitet prognosztizálnak. – Ezt alátámasztja, hogy 2017 első felében az államháztartás uniós elszámolás szerinti egyenlege többletet mutatott – jelezte. Baksay Gergely kiemelte: 2018-ban az államháztartási hiány a 2,4 százalékos deficitcéllal összhangban alakul, enyhe fiskális ösztönzés mellett. A 2016–2018 közötti adóintézkedések hozzájárulnak Magyarország versenyképességének növeléséhez.

Simon József, az Állami Számvevőszék számvevő osztályvezető-főtanácsosa az idei büdzsé teljesítése során felmerülő kockázatokról elmondta: az áfa, a jövedéki adó és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) befizetésénél elmaradások lehetnek; a pénzforgalmi egyenleget nézve, a három adónemből együttesen 75–110 milliárd forint elmaradás is lehet a tervezetthez képest. A kockázatokat jelzi, hogy 2017 első felében áfából az éves előirányzatnak csak 44 százaléka folyt be. Simon szerint felfelé mutató kockázat, hogy az éves fogyasztói árindex várhatóan meghaladja a kormány által előre jelzett 0,9 százalékot, ami növelheti az áfabefizetéseket, illetve a fogyasztáshoz kötődő költségvetési bevételeket. Az ÁSZ osztályvezető-főtanácsosa kiemelte: a kormányzati szektor adósságának alakulása várhatóan megfelel a 2017-re vonatkozó adósságszabályoknak.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!