2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tovabb-csokkenhet-az-allamadossag-2333050/

Tovább csökkenhet az államadósság

Az államadósság GDP-hez mért aránya és a devizaadósság a következő években tovább csökken a jegybank elemzései szerint – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Költségvetési Tanács számára készített háttértanulmányok bemutatására szervezett tegnapi konferencián. Baksay Gergely kiemelte: ezzel együtt, az ország versenyképességének további javítása érdekében, mérsékelni kell az adóterheket, amiben előrelépés, hogy jövőre az eredeti elképzeléseknél jobban, 19,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás kulcsa.

A jegybank igazgatója az MNB költségvetési előrejelzését bemutatva elmondta: a jegybanki szakértők továbbra is a kormány 2017-es hiánycéljánál alacsonyabb, 1,6-1,8 százalékos deficitet prognosztizálnak. – Ezt alátámasztja, hogy 2017 első felében az államháztartás uniós elszámolás szerinti egyenlege többletet mutatott – jelezte. Baksay Gergely kiemelte: 2018-ban az államháztartási hiány a 2,4 százalékos deficitcéllal összhangban alakul, enyhe fiskális ösztönzés mellett. A 2016–2018 közötti adóintézkedések hozzájárulnak Magyarország versenyképességének növeléséhez.

Simon József, az Állami Számvevőszék számvevő osztályvezető-főtanácsosa az idei büdzsé teljesítése során felmerülő kockázatokról elmondta: az áfa, a jövedéki adó és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) befizetésénél elmaradások lehetnek; a pénzforgalmi egyenleget nézve, a három adónemből együttesen 75–110 milliárd forint elmaradás is lehet a tervezetthez képest. A kockázatokat jelzi, hogy 2017 első felében áfából az éves előirányzatnak csak 44 százaléka folyt be. Simon szerint felfelé mutató kockázat, hogy az éves fogyasztói árindex várhatóan meghaladja a kormány által előre jelzett 0,9 százalékot, ami növelheti az áfabefizetéseket, illetve a fogyasztáshoz kötődő költségvetési bevételeket. Az ÁSZ osztályvezető-főtanácsosa kiemelte: a kormányzati szektor adósságának alakulása várhatóan megfelel a 2017-re vonatkozó adósságszabályoknak.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!