2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/torvenyt-sertett-tesco-2194492/

Törvényt sértett a Tesco?

Munkaügyi ellenőrzésre számíthat a Tesco áruházlánc, amelynek nyomán hivatalos eljárás indulhat a multinacionális vállalat ellen – tudta meg a Magyar Idők. A Munkástanácsok tapasztalatai szerint pénteken az áruházakban több visszás helyzet alakult ki a sztrájkhelyzetben, aminek részeként dolgozókat ért munkaügyi sérelem, illetve a foglalkoztató eltért a jogszabályban meghatározott előírásoktól.

Hatósági bejelentést tesz a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Tesco áruházláncnál szeptember 8-án megkezdett sztrájk kapcsán, ugyanis a törvényes tiltakozáshoz csatlakozó munkavállalók közül többeket sérelem, illetve a törvényi előírások szerint megkérdőjelezhető gyakorlat ért– közölte a Magyar Időkkel a szakszervezeti konföderáció elnöke. Palkovics Imre elmondta, hat fős jogász csoportjukhoz már több olyan jelzés érkezett a munkavállalóktól, amik felvetik a törvénysértés esélyét. Így például a sztrájk ideje alatt azokat a dolgozókat, akik nem léptek sztrájkra egy adott üzletben, munkaidejük lejárta után túlórára fogták a munkáltató képviselői, másutt az fordult elő, hogy a sztrájkolókat akadályozták, félrevezető és esetenként fenyegető módon próbálták visszatartani alkotmányos jogaik gyakorlásától.

– Felmerül a kérdés, hogy az adott helyzetben alkalmazható szabályokat a munkáltató nem ismeri, vagy a forgalom fennmaradása érdekében tudatosan áthágta. Összegyűjtjük a tipikus eseteket és hétfőn, ahogy a Munkaügyi Hivatal megkezdi működését, jogászaink továbbítani fogják az észrevételeiket, illetve kérni fogjuk, hogy fokozott ellenőrzéssel vizsgálják meg a Tesco-sztrájkban részt vett munkavállalók jogszerű foglalkoztatásának körülményeit – közölte Palkovics Imre. Megjegyezte, ha bármi kifogás adódik, mindenképpen eljárást kezdeményeznek a Tesco ellen, aminek következtében a fokozott hatósági figyelemre a hivatalos sztrájkot követő időszakban is számíthat a vállalat. – Ahol a szakszervezetek vagy a választott munkavédelmi képviselő nincs jelen, ott erőteljes hatósági figyelmet kapnak a dolgozók, hogy kiderüljön, előfordulnak-e kényszerből fakadó vagy rossz szándékú túlkapások az egyes egységekben – jegyezte meg.


A Munkástanácsok vezetője annak kapcsán, miszerint az egyik áruházban a vagyonőrök fenyegetik a sztrájkolni kívánó dolgozókat azzal, hogy ha tiltakozni mernek, igazolatlan napnak számít a mai napjuk, megjegyezte, ez abszolút törvényellenes, a vagyonőröknek nincs joguk ilyesmit sugallni a munkavállalók felé.

– Mindenkinek joga van dönteni: ahogy arra sem lehet kényszeríteni a dolgozókat, hogy sztrájkoljanak, megakadályozni sem lehet őket ebben. A biztonsági őröknek az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy sztrájkolnak-e az érintettek, nekik nincs más dolguk, mint a vásárlók és a munkavállalók személy- és vagyonvédelméről gondoskodjanak, ráadásul jellemzően külsős cég megbízása által, alkalmazottként. Nem rendőrként vannak jelen a vagyonőrök, és különösen nem azért, hogy a munkavállalókat akadályozzák jogaikban. Azt javasoljuk, ettől nagyon tartózkodjanak, mert személy szerint is, illetve a cégüket is érheti sérelem, ha jogszerűtlenséget követnek el – jelentette ki Palkovics Imre.

 

Hirdetés

Kiemelt

Leváltják Robert Mugabét

A kormánypárt hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!