2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobbseg-paks-ii-mellett-2123428/

A többség Paks II mellett áll

A válaszadók fele nem fizetne magasabb árat a zöldáramért
A magyar lakosság 54 százaléka támogatja az új paksi blokkok építését egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint. A válaszadók többsége úgy véli továbbá, hogy ma leginkább az atomenergia teszi lehetővé az ország biztonságos és folyamatos áramellátását. Kétharmaduk szerint az új atomerőművi blokkok megépítése csökkenti Magyarország energiafüggőségét.

 

A megkérdezettek 54 százaléka támogatja, hogy Pakson új, modern és biztonságos atomerőművi blokkok épüljenek a meglévő egységek pótlására – derült ki az MVM Paks II. Zrt. megbízásából idén készült országos reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei­ből. A meglévő, de életciklusa végén járó és 2033-tól fokozatosan leállítandó négy atomerőművi blokk kapacitásának pótlását célzó két új reaktor építését, a Paks II projektet a válaszadók mindössze 36 százaléka nem támogatja.

A megkérdezettek 10 százaléka nem foglalt állást a kérdésben. A felmérésben a lakosság 51 százaléka úgy nyilatkozott: nem lenne hajlandó többet fizetni az áramért, ha azt megújuló energiaforrásokkal állítanák elő atomenergia helyett. Továbbá a lakosság többsége úgy véli, hogy ma az atomenergia teszi lehetővé leginkább az ország és a lakosság biztonságos és folyamatos áramellátását.

A megkérdezettek kétharmada szerint az új blokkok építése csökkenti hazánk energiafüggőségét

A megkérdezettek kétharmada szerint az új blokkok építése csökkenti hazánk energiafüggőségét
Fotó: Kurucz Árpád

A közvélemény-kutatás eredményei alapján a lakosság kétharmada egyetért azzal, hogy az új blokkok építése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. A teljes felnőtt lakosságra reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a válaszadók fele azzal is tisztában van, hogy az atomerőművek működése nem jár a légkört szennyező szén-dioxid-kibocsátással.

Az MVM Paks II. Zrt. alapítása óta minden évben felméri a lakosság véleményét a tervezett új atomerőművi blokkok megítélésével kapcsolatban. Az 1000–2000 fő megkérdezésével készülő közvélemény-kutatások korábban telefonos, később személyes lekérdezéssel történtek. Míg a kutatásokat 2013 és 2015 között a Századvég Alapítvány végezte, 2016 óta a Network 360 Kft. készíti – mindkét céget közbeszerzési eljárás keretében bízták meg.

A fesztiválokat járta az atomkamion
Az előző fesztiválszezonhoz képest átlagosan 12 százalékkal nőtt az atomenergiát és Paks II jelentőségét ismertető interaktív kamiont felkeresők száma ezen a nyáron. A látogatószám mellett fontos visszajelzést ad az a kérdőív is, amelyen a kiállítás vendégei összegezhetik véleményüket. Ezekből kiderült, hogy a válaszadók több mint kétharmada gondolja az atomenergiát olcsónak és klímabarátnak. A látogatók 90 százaléka jutott új információkhoz a mobil kiállításon.
A jármű ezekben a napokban, a Szegedi Ifjúsági Napokon (augusztus 23–26.) fejezi be nyári körútját, de járt a Sziget Fesztiválon, az East Festen, a debreceni virágkarneválon, a VOLT-on, az EFOTT-on és a Campus fesztiválon is.

 

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!