2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-unios-penzhez-juthatnanak-vallalkozasok-1604650/

Több uniós pénzhez is juthatnának a vállalkozások

Az előző ciklus forrásai nem növelték kellően a termelékenységet
Az előző uniós költségvetési ciklus során 30 ezer hazai kis- és középvállalat jutott hozzá az Európai Uniótól érkező forrásokhoz, ennél azonban jóval több céget lehetne helyzetbe hozni – mondta tegnap a jegybank ügyvezető igazgatója. Virág Barnabás sokakkal szemben nem tart attól, hogy munkahelyek sokasága szűnik meg a digitalizáció hatására.

Magyarországon a 2004–2013-as uniós költségvetési ciklus során 1650 milliárd forint fejlesztési forrást osztottak szét 30 ezer kis- és középvállalat között. Ehhez képest a jegybank hitelezést élékítő növekedési hitelprogramja sokkal rövidebb idő alatt 40 ezer céget ért el. Azaz többet is lehet tenni a hazai kkv-k helyzetbe hozásának érdekében – mondta csütörtökön a Hungarian Business Leaders Forum konferenciáján Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

Az MNB kutatásai alapján a forráshoz jutó cégek a pénzt jól tudták hasznosítani árbevételük és létszámuk gyarapítására, és növelni tudták a hozzáadottérték-hányadot is. Ezzel együtt látványos az is, hogy a pénzt nem tudták érdemi termelékenységnövekedésre váltani, e téren alig történt előrelépés. Virág Barnabás szerint a versenyképesebb gazdasághoz szükség van egy versenyképesebb bankrendszerre is, ami a hazai piacon főként a költségek lefaragását jelenti. Magyarország legfeljebb az európai középmezőny szintjét éri el a bankrendszer versenyképessége szempontjából; a rangsort a skandináv országok és Nagy-Britannia bankrendszere vezeti.

Forrás: MTI

Az üzleti vezetők tegnapi fórumán kiemelt témaként szerepelt a versenyképesség kérdése is

Az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a technológia fejlődése miatt záros határidőn belül jelentősen átalakult munkaerőpiaccal kell számolni. Viszont nem látja borúsan a jövőt, és azzal sem számol, hogy tömegével szűnnének meg munkahelyek a gépesítés eredményeként. Mint emlékeztetett, voltak már hasonló változások a világban. Ilyenkor a gyártásból kiszorultak idővel el tudtak helyezkedni a szolgáltatószektorban.

Ennek megfelelően kell alakítani az oktatást is, hogy a termelési láncnak a megelőző és későbbi szakaszaiban is szerepeljenek a hazai vállalatok.

Hirdetés

Kiemelt

Mai napig tartó szeretetáradat

A Vasas azzal a Beitar Jerusalemmel küzd meg az EL-selejtező 1. körében, amelynek 1994-től 1999-ig a legnagyobb sztárja egy magyar, Sallói István volt.

Poszt-trauma

A Facebook a templomok helyére lépne

Meg van a recept. Liberáliséknál széles lehet a mosoly...

A gyerek a hibás

A Népszava szerint a gyerek csökkenti az életszínvonalat.

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!