2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/tobb-tiz-milliard-forint-innovaciora-2014-ota-1836331/

Több tíz milliárd forint innovációra 2014 óta

A hazai cégek és intézmények 2014 óta 42 milliárd forintot meghaladó összeget nyertek el kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeik támogatására az Európai Unió e célt szolgáló alapjából.

Több mint 140 millió eurót, azaz 42 milliárd forintot meghaladó forrást nyertek el a hazai intézmények és vállalkozások 2014 óta az Európai Unió kutatási, fejlesztési és innovációs (K+F+I) keretprogramjában, a Horizont 2020-ban, közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal.

Évente 30 ezer projektjavaslatot bírálnak el nyílt nemzetközi versenyben a közvetlenül Brüsszelben elérhető programban az Európai Bizottság által közzétett félidei értékelés szerint. Az eredményes magyar részvételt az NKFI hazai finanszírozású konstrukciói és a hivatal által koordinált Nemzeti Kapcsolattartó Hálózat is ösztönözte.

Forrás: Havran Zoltán

A szegedi lézerközpont finanszírozási modellje jó példa

A Horizont 2020 keretprogram költségvetéséből elnyert támogatásokat tekintve a részt vevő uniós tagállamok között hazánk a 19. helyen szerepel. A jelentés kiemeli Magyarország eredményeit az Európai Kutatási Tanács (ERC) legkiválóbb felfedező kutatásokat ösztönző pályázatain. Ezt azzal indokolták, hogy a magyar kutatók ebben a programban több támogatást nyertek el, mint amennyi a nemzeti K+F+I ráfordítások alapján a többi országgal összehasonlításban arányos lenne.

Intézménytípusok szerint a hazai vállalkozások szerepelnek a legsikeresebben: a Magyarország által elnyert Horizont 2020 források 34 százaléka kerül vállalkozásokhoz, 33 százaléka felsőoktatási intézményekhez, 26 százaléka pedig kutatóintézetekhez.

Pozitív példaként emeli ki a tanulmány az ELI lézerkutatási infrastruktúra finanszírozási modelljét. Az épületegyüttest májusban adták át Szegeden, a létesítmény előkészítése és felépítése során együttesen sikerült felhasználni a Strukturális Alapok, az FP7 és a Horizont 2020 kerete mellett nemzeti forrásokat is.

Az innovatív finanszírozási modellt azért is emeli ki a bizottsági jelentés, mert a következő időszak egyik fő kihívásaként határozza meg a Strukturális Alapok és a Horizont 2020 források közti szinergiák erősítését. Erre azért is volna szükség, mert ezeknek a forrásoknak az együttes, egymást kiegészítő, erősítő felhasználása terén ez idáig nem sikerült komoly előrelépést elérni az unió más országaiban.

A hazai Horizont 2020 toplistán az egyetemek közül az elnyert támogatások nagysága alapján a Semmelweis Egyetem, míg a támogatott szervezetek száma alapján a Debreceni Egyetem áll a vezető helyen. A magyar pályázók a 142 millió euró teljes támogatási összegből a legtöbb forrást az információs és kommunikációs technológiák (16 millió euró), az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás (15 millió euró), valamint az intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés (9,9 millió euró) témakörökben nyerték el.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!